Index Vakbarát Hírportál

Japán megépítette a világ első fából készült műholdját

2024. május 29., szerda 05:58 | négy hete frissítve

Japán kutatók kedden közölték, hogy sikeresen megépítették a világ első fából készült műholdját. Az apró kocka alakú objektumot várhatóan szeptemberben küldik az űrbe a SpaceX egyik, az Egyesült Államokból indított rakétájával.

Japán megépítette a világ első fa műholdját, amelyet valószínűleg szeptemberben indítanak útjára. A műhold a Kyoto University és a Sumitomo Forestry, egy japán fakitermelő cég mintegy négyéves fejlesztési munkájának eredménye – írja a Kyodo News.

A projektben részt vevők szerint a fából készült műholdak a hagyományos, fémből készült műholdakkal szemben kevésbé terhelőek a környezet számára, amikor működésük végén a Föld légkörébe való visszatéréskor elégnek, mivel a fémek alumíniumrészecskéket hozhatnak létre, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják az időjárást és a kommunikációt.

A Kyoto University és a Sumitomo Forestry közös sajtóközleményükben megjegyezték, hogy ez a legújabb fejlesztés „rendkívül értékes lépés mind az űr-, mind a faipar számára”.

A LignoSat nevű műhold egy 10 centiméteres kocka alakú objektum, amely 4-5,5 milliméter vastag magnóliafa lapokból készült, és amelynek keretében részben alumínium található. Egyes oldalain napelemek vannak elhelyezve, tömege nagyjából 1 kilogramm. Hagyományos japán technikával készült, amely nem használ csavarokat vagy ragasztóanyagokat.

Szeretnénk a jövőben egy olyan műholdat létrehozni, beleértve a benne lévő elektronikus szubsztrát részt is, amely teljes egészében fából készül

– mondta Takao Doi japán űrhajós.

Rovatok