Index Vakbarát Hírportál

Bizalmi válságba taszíthatja a Google-t a mesterséges intelligencia

2024. május 30., csütörtök 10:43

Fejlesztenek, de most már a kereséseknél csúsznak be tréfás sületlenségek. A Google hegynek felfele küzd, a maga által épített hegyen.

Az internet közkedvelt piacvezető keresőszolgáltatása, a Google az elmúlt hetekben mesterséges intelligenciával támogatott keresésekkel kísérletezett, és úgy tűnik, hogy ennek következményei és tapasztalatai nem szereztek örömet a vállalat vezetőinek. A küldetés nem volt könnyű, a Gemini modell úgynevezett „MI-összefoglalókat” állított össze a rendelkezésre álló források felhasználásával – ezeket a bejelentkezett, nem inkognitóban kereső felhasználók láthatták, ha ilyen célra alkalmas kereséssel próbálkoztak.

A szolgáltatásba természetesen elkezdtek becsúszni olyan mesterséges intelligenciákra jellemző hallucinációk, amik potenciálisan veszélyesek, ha bárki komolyan veszi őket. Felvetődött például, hogy ha mindig leesik a sajt a pizzáról, érdemes ragasztóval rögzíteni, vagy hogy napi egy kő elfogyasztása az orvost távol tartja.

Az MI-összefoglalókat egy éve tesztelte a vállalat, de ezek után arra kényszerültek, hogy a butaságokat emberek, manuálisan távolítsák el a rendszerből.

Nem csak arról van szó, hogy a Google igyekszik felzárkózni az OpenAI-féle ChatGPT által indított versenyben. A sikeres nyelvi modellek hosszú távon 

a Google szívét támadják,

mert az internetes keresés konkurenciái. A fejlesztés és a termék közötti átmenet nagyon elvékonyodott, és a Google igyekszik ugyan betartani a társadalmi normákat, de közben nem akarja, hogy úgy tűnjön, kezd lemaradni az OpenAI fő üzletfelétől, a Microsofttól.

A Yahoo!Finance-nek nyilatkozó akadémikusok szerint az a baj, hogy a kísérletezéssel a megbízhatóságukat kockáztatják. Még ebben a közegben is az volt a megszokott, hogy egy vitában az a végső érv, hogy „akkor keress rá a Google-ön”.

A Google legutóbb a Gemini képgenerátorával okozott megütközést, amikor a politikai korrektség jegyében nem korrekt bőrszínnel ábrázolt történelmi figurákat. Elődje, a Bard bemutatón költött téves információkat exobolygók felfedezéséről. A Gemini promóvideójáról pedig kiderült, hogy kicsit megszépítették a valóságot.

Egy-egy ilyen malőr milliárdos mozgásokat indít el a részvénypiacokon. A vállalat szerint szolgáltatásuk továbbra is kiváló minőségű információforrás, de közben költségeik jelentősen csökkentek a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

A Google-nek jóval az OpenAI berobbanása előtt voltak már problémás ügyei a mesterséges intelligenciával. Egy szakembert etikai nézeteltérések miatt rúgtak ki, egy másikat azért, mert úgy gondolta, hogy öntudatra ébredt a gép.

(Yahoo! Finance)

Rovatok