Index Vakbarát Hírportál

Nyáron érkezhet az új koronavírus-variáns

2024. május 31., péntek 06:09

Az egykori omikron alvariánsa, a FLiRT nyáron tetőzhet. Az oltások kevésbé védenek ellene, de az otthoni tesztek kimutatják a jelenlétét.

Több mint négy éve élünk együtt a SARS-Cov–2 vírussal, amely újabb és újabb válfajaival a jövőben is velünk marad. A vuhani változatot követte a delta, omikron, jelenleg pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed – írja a The Conversation.

Ezt a variánst 2023 augusztusában mutatták ki, és tavaly decemberben vették fel a különösen fertőző variánsok listájára. Pár hete Rusvai Miklós víruskutatót kérdeztük arról, hogy mit lehet tudni róla. Többek közt elmondta, hogy a vuhani törzs elleni oltóanyagok 60-70 százalékban, az omikronra fejlesztett oltások 85-90 százalékban védenek az új variáns ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május közepén publikált adatai szerint a KP.2 és KP.3 az esetek 10-20 százalékát okozza – ezek közül a KP.2-esetek száma növekedik folyamatosan és várhatóan idén nyáron tetőzik Európában és világszerte. A FLiRT nevét a tüskefehérjét felépítő aminosavak sorrendjében előforduló F456L, V1104L és R346T mutációk betűinek egyesítéséből kapta. 

Az eddigi adatok szerint az új variáns nem jelent nagyobb veszélyt, mint elődei. A szag- és ízérzés elvesztése kevésbé jellemző, mint korábban, a vírus ugyanakkor jobban, hatékonyabban játssza ki a vakcinák nyújtotta védelmet.

A védelem nem zéró, de nem is olyan jó, mint korábban

– vélekedett William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem infektológusa, aki jelezte, hogy az otthoni Covid-tesztek ezt a variánst is kimutatják.

Amerikai szakértők szerint az új variáns miatt már növekedésnek indultak az esetszámok. Arra számítanak, hogy az esetszám a nyáron lehet a legmagasabb, de a betegségek többsége enyhe lefolyású lesz.

A szakértők szerint egyelőre nem valószínű, hogy a FLiRT a korábbiakhoz hasonló nagyságú járványhullámot okozhatna – írja a Prevention.

Rovatok