Index Vakbarát Hírportál

Látványos égi parádéban lesz részünk, hat bolygó jelenik meg egy vonalban hétfőn

2024. június 2., vasárnap 20:29

Különleges látványban lehet része annak, aki hajlandó felkelni hétfő hajnalban, ugyanis hat bolygó jelenik meg egy vonalban az égbolton. Néhány bolygó szabad szemmel is látható lesz, azonban a fényszórás okozhat majd némi nehézséget, így érdemes távcsővel is készülni.

A csillagászoknak különleges égi csemegére lesz esélyük hétfőn – írja a The Gurdian, ugyanis hat bolygó jelenik meg egy vonalban.

Mint írják, a Merkúr, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, a Neptunusz és az Uránusz is részt vesz a különleges csillagászati eseményben, amelyre akkor kerül sor, amikor a bolygók a nap ugyanazon oldalán gyűlnek össze.

Danny Steeghs, a Warwicki Egyetem professzora szerint az eseménynek, amelynek az egész világon láthatónak kell lennie, napkelte körül viszonylag alacsonyan kellene bekövetkeznie, azonban a maximális élmény érdekében szükség lesz némi felszerelésre.

Az Uránusz és a Neptunusz halvány lesz, ezért a nézőknek jó távcsőre lesz szükségük ahhoz, hogy láthassák őket

– mondta, hozzátéve, hogy a Jupiter és a Merkúr Naphoz való közelsége korlátozza a kilátást.

Néhány bolygó szabad szemmel is látható lehet, bár a fényszórás okozhat némi nehézséget. „A Mars és a Szaturnusz lesz a legkönnyebben megtekinthető, láthatjuk őket a többi bolygó előtt emelkedni, egy kicsit magasabban az égen” – emelte ki Steeghs. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mobilalkalmazások segíthetnek megmutatni, hogy mikor és hol kell felnézni.

A lap kiemelte, hogy a bolygók átlós elrendezésben jelennek meg az égen, legmagasabban a Szaturnusz, majd a Neptunusz, aztán a Mars, az Uránusz és a Merkúr. A Jupiter jelenik meg a horizonthoz a legközelebb.

Grant Kennedy, aki ugyancsak a Warwicki Egyetem munkatársa, elmondta, hogy „mindkét féltekén látjuk a Napot, a bolygók pedig nincsenek túl messze a Naptól, így a déliek hasonló esélyekkel látják a bolygókat”.

A csillagászati felvonulás várhatóan több napig tart, de aki lemarad, annak sem kell aggódnia, mivel az elkövetkező években lehet még hasonló látványban részünk. 2025 januárjában és augusztusában ugyanezek a bolygók, de más sorrendben lesznek láthatók, míg jövő februárban hét bolygót tekinthetünk meg.

Jó néhány hasonló esemény lesz a következő néhány évben, mert a külső bolygók meglehetősen lassan, a Föld pedig meglehetősen gyorsan mozog

– mondta Kennedy, majd rögtön hozzá is tette, hogy „ha arra várnánk, hogy ez a speciális csillagkép eltűnjön, és újra visszatérjen, sokkal tovább kell várnunk”.

És valóban, bár a csillagászok szerint 2080-ban hat bolygó ugyancsak felsorakozik egymás után, a Neptunusz helyett a Vénuszt láthatjuk majd.

„Miután az Uránusz és a Neptunusz továbbhaladt a pályáján, és már nincs közel egymáshoz az égbolton, körülbelül száz évnek kell eltelnie, amíg az Uránusz utoléri a Neptunuszt, és újra a közelben jelennek meg az égen. És akkor meg kell várnunk, hogy a másik négy külső bolygó is a Nap ugyanazon oldalán legyen, hogy felvonulást lássunk” – mondta Kennedy.

Ed Bloomer, a Greenwichi Királyi Obszervatórium csillagásza figyelmeztette a bolygómegfigyelőket, hogy a szemkárosodást elkerülvén ne nézzenek a Napba a bolygók keresése közben. Elmondása szerint a csillagkép megtekintésének legjobb módja, ha egy sötét mezőre vagy parkba megyünk, és kelet felé nézünk.

(Borítókép: A Naprendszer. Fotó: Steve Allen / Getty Images)

Rovatok