Index Vakbarát Hírportál

Különleges bolygóegyüttállás várható kedden

2024. június 3., hétfő 13:27

Kedden szoros együttállásban lesz látható a Naprendszer legnagyobb és legkisebb planétája, a Jupiter és a Merkúr. A különleges együttállás megfigyelésére a Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó nappali programmal készül.

A bolygóegyüttállás a nappali égen csak csillagászati távcsővel lesz látható, és a Nap közelsége miatt komoly odafigyelést igényel majd a planéták megtalálása – írták a közleményben.

A két bolygó kedden szoros, 7 ívperces távolságban látszik majd a nappali égen. Ez azt jelenti, hogy a telihold átmérőjének alig negyedére lesznek egymástól.

ÍGY CSILLAGÁSZATI TÁVCSŐVEL NÉZVE IS EGÉSZEN NAGY, AKÁR 100-200 SZOROS NAGYÍTÁSON IS EGYETLEN LÁTÓMEZŐBEN LESZNEK LÁTHATÓAK.

A Jupiter távcsőben, egy jókora méretű, 33 ívmásodperces, ovális alakú, halvány korongnak látszik majd.

Az ég háttérfényessége miatt a kékes háttéren lebegő, fakó korongot lehet majd megfigyelni, amin két, Egyenlítővel párhuzamos felhősáv is fut. Ehhez képest a távcsőben 88 százalékos fázist mutató, majdnem „telimerkúr” apró, 5,4 ívmásodperces korong lesz a Jupiter mellett.

A csillagászok fokozott óvatosságra intenek mindenkit, aki távcsővel figyeli meg az együttállást, mivel a páros mindössze 12 fokra jár majd a Naptól.

A tájékoztatás szerint az eseményre rendhagyó programmal készülnek a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, ahol az érdeklődők az együttállás biztonságos megfigyelése mellett különleges naptávcsövekkel észlelhetik a 11 éves aktivitási ciklusának maximumához közeledő Napot is. A programról a csillagvizsgáló honlapján olvasható részletes tájékoztatás. 

(Borítókép: Svábhegyi Csillagvizsgáló. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok