Index Vakbarát Hírportál

Számítógépes agyi implantátumok hozhatják el a gyógymódot a lebénult emberek számára

2024. június 4., kedd 08:26

Fontos előrelépést jelenthet a baleset vagy betegség következtében lebénult emberek számára az agyi implantátumok fejlesztése.

A gyorsan fejlődő neurotechnológia segítségével olyan számítógépes implantátumokon dolgoznak Európa és Észak-Amerika több egyetemi és vállalati kutatólaboratóriumában, amelyek kapcsolatot teremtenek az emberi aggyal és központi idegrendszerrel – írja a Financial Times alapján a Világgazdaság.

Mint írták, ezek az agy-számítógép interfészek megkerülhetik azokat a neurális akadályokat, amelyek meggátolják, hogy a baleset vagy betegség következtében kialakult, súlyos mozgászavarban szenvedő emberek újra képesek legyenek járni, mozogni és beszélni.

Az idegsebészet ugyan már évtizedek óta alkalmazza az elektródák beültetését az emberi agyba a Parkinson-kór és más mozgászavarok kezelésére, azonban az agyból származó jelek összegyűjtése és exportálása még gyerekcipőben jár.

Rafael Yuste, a Columbia Egyetem New York-i Neurológiai Központjának igazgatója úgy véli, hogy „ez fordulópont lesz az emberiség számára. Először áll rendelkezésünkre olyan technológia, amely megváltoztathatja személyiségünk lényegét azáltal, hogy bejut az agyba, abba a szervbe, amely minden mentális és kognitív képességünket generálja.”

A szakértők szerint a technológia iránt óriási lehet a kereslet, mivel rengeteg beteg emberen segíthet, a klinikai fejlesztés és az orvosi felhasználás elterjedését megelőzően azonban a laboratóriumoknak további bizonyítékokat kell találniuk az implantátumok hatékonyságát és biztonságosságát illetően.

Rovatok