Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek a NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomásra

2024. június 7., péntek 17:04

Kisebb technikai hibákkal megbirkózva megérkeztek csütörtökön a NASA asztronautái a Nemzetközi Űrállomásra, röviden csak ISS-re.

A Boeing Starliner űrkapszulájával dokkoló Suni Williamst és Butch Wilmore-t nagy örömmel fogadta az ISS hétfős legénysége – derült ki az amerikai űrhivatal által közzétett videóból.

A Starliner különlegessége, hogy most először vitt magával legénységet az űrbe. A misszió irányítói elmondták, hogy az úton néhány kisebb technikai probléma merült fel: héliumszivárgást és hajtóműhibát is észleltek, illetve a kapszulának csak a második próbálkozásra sikerült csatlakoznia az űrállomáshoz – írja az MTI. 

A Boeing űrhajója szerdán indult útnak a floridai Cape Canaveral űrkikötőből.Wilmore és Williams, a NASA két nagy tapasztalattal rendelkező űrhajósa mintegy egy hetet tölt majd az ISS fedélzetén. A SpaceX-nek az űrállomásra korábban érkezett Dragon űrkapszuláját a Starliner érkezésére átdokkolták egy másik állomásra.

A Starliner 2022-ben végezte első sikeres legénység nélküli tesztrepülését az ISS-re, ahol a kapszula három napot töltött a visszatérés előtt. Különböző technikai problémák miatt azonban az asztronautákkal végzett első tesztrepülés időpontját többször el kellett halasztani.

Azt, hogy a többi űrhajós hogyan fogadta Williamst és Wilmore-t, alább nézheti meg: 

Rovatok