Index Vakbarát Hírportál

Műanyagot lebontó gombát találtak az óceánban

2024. június 10., hétfő 10:36

Sok baktériumot és kevés műanyagot fogyasztó gombát ismerünk. Mivel az újrahasznosítás nem igazán hatékony, csak ezek segíthetnek a környezet megvédésében.

A polietilén lebontására szakosodott gombát fedeztek fel a holland Királyi Tengerkutató Intézet, a NIOZ tengerbiológusai. A Parengyodontium album kedvenc tápláléka az UV-sugárzás által enyhén megpirított műanyag, amelyen mikrobákkal együtt vékony réteget képez. 

A gombát a Csendes-óceán északi részén található szemétfoltból származó mintákat elemezve azonosították. A vizsgálatok során szénizotópokkal dúsított speciális laboratóriumi műanyagon tenyésztették őket, így megfigyelhetővé vált, hogy az izotóppal jelölt szénatomok a tápláléklánc más szintjeire is eljutottak.

A kutatás során pontosan mérhető volt a polietilén lebontásának viszonylag lassú sebessége is. A gombák a műanyag mintegy 0,044 százalékát fogyasztották el naponta.

A méréseink azt mutatják, hogy a gomba nem igazán használja fel a polietilénből származó szenet. A P. album által elfogyasztott polietilén túlnyomó részét a gomba szén-dioxidként bocsátja ki

– mutatott rá Annika Vaksmaa, a NIOZ munkatársa, aki szerint a lebontás nem jár több szén-dioxid-kibocsátással, mint az emberi légzés.

Vaksmaa kiemelte, hogy az ultraviola fény szerepe kulcsfontosságú, mert a gombák csak azokat a műanyagokat tudják lebontani, amik legalább egy rövid ideig a felszín közelében, a napfényen tartózkodtak. A kutató szerint a tenger mélyebb rétegeiben élhetnek más gombafajok, amelyek a műanyagokat ultraviola fény nélkül is képesek lebontani.

Az óceánokba kerülő műanyagok körkörös örvényekbe kerülve csapdába esnek és felgyülemlenek. A hat legnagyobb örvény egyikében, az északi szubtrópusi csendes-óceáni örvényben jelenleg 80 millió kiló műanyaghulladék kavarog. Ezt ráadásul 

nem lehet csak úgy eltávolítani,

az, aki vonóhálóval esne neki, hatalmas károkat okozna a tengeri élővilágnak is.

Jelenleg csak négy, műanyagot lebontó gombafajt ismerünk, és több száz plasztikevő baktériumot. Az emberiség szorgalmasan termeli a műanyagot: jelenleg évi 400 milliárd kiló műanyagot állítunk elő, 2060-ra várhatóan háromszor ennyit. Az újrahasznosítás megoldása nélkül a soha le nem bomló anyagokat is lebontó élőlények felfedezése, működésük és lebontó enzimeik megismerése a környezeti katasztrófa elkerülésének egyetlen módja.

(Interesting Engineering, Phys.org)

Rovatok