Index Vakbarát Hírportál

Látványos csillagrobbanásra számít a NASA

2024. június 14., péntek 13:21

Különleges, a Földről szabad szemmel látható csillagrobbanásra számítanak az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai. A 3 ezer fényév távolságra lévő nóva megjelenését szeptemberre várják az északi féltekén. A jelenség a T Coronae Borealis kettős csillagrendszerből indul ki, amely körülbelül nyolcvanévenként produkál hasonló kitöréseket.

Látványos csillagrobbanásra számít a NASA, ami hatalmas fénykitörést sugározhat az űrbe. Az amerikai űrügynökség kutatói abban bíznak, hogy az egyedülálló égi jelenség a Földről is látható lesz – írja a Bild.

A ritka nóvarobbanás a T Coronae Borealis csillagrendszerből indul ki, ami mintegy 3 ezer fényévnyire van a Földtől. A jelenség a kettős csillagrendszerekben fordul elő, ahol a fehér törpe beszippantja a másik csillag anyagát.

A fehér törpék gyakran keringenek párban más csillagokkal. Bizonyos esetekben elég közeli pályán mozognak a nagyobb csillag körül, hogy a gravitáció miatt hidrogén szivárogjon át a halott csillagra, ahol a felszínen összegyűlve a magas hőmérséklet és nyomás hatására termonukleáris robbanás következik be. Ez a nóva. A kettős csillagrendszer körülbelül 80 évenként produkál hasonló kitöréseket. 

A NASA tudósai egyelőre nem tudnak pontos dátumot mondani, de

azt feltételezik, hogy a nóva megjelenése szeptemberre várható.

Ekkor az alapjáraton halvány csillag olyan fényesnek is tűnhet, mint a Sarkcsillag. Megfigyeléséhez kelet felé kell megcélozni az Északi Korona (Coronae Borealis) csillagképét. A kitörés valószínűleg körülbelül egy hétig látható lesz a Földről, mielőtt eltűnik.

Rovatok