Index Vakbarát Hírportál

A Gyűrűk Ura gonoszáról kapta nevét az Amazonasban felfedezett új halfaj

2024. június 17., hétfő 11:41

Az új faj az oldalán látható függőleges csík miatt Szauron szemére hasonlít.

J. R. R. Tolkien népszerű fantasytrilógiája, A Gyűrűk Ura gonosz varázslójáról, Szauronról kapta nevét az Amazonasban felfedezett új halfaj, a Myloplus sauron. A 6400 kilométer hosszú Amazonasban 2500 féle hal él, és folyamatosan fedeznek fel új fajokat.

A szauronhal a piráják pakunak nevezett növényevő rokonai közé tartozik, és különös jellegzetessége, hogy az emberhez hasonló szögletes, fehér fogai vannak.

A hal neve onnan származik, hogy oldalán egy függőleges fekete csík húzódik, amitől külleme a Tolkien történetében a gonosz varázsló tornyán látható, mindent látó Szauron szemére emlékeztet.

Nem kevés állat viseli A Gyűrűk Ura főgonoszának nevét: a Saurona lepkenemzetség, a Litoria sauroni levelibékafaj, a Lepanus sauroni ganajtúró bogár, továbbá egy kabóca, egy pók és egy dinoszaurusz is. Úgy tűnhet, hogy a biológusok a gonosz varázslókra fixálódtak, de sokkal inkább fantasyrajongók, akik szívesen kölcsönöznek nevet Tolkien szereplőitől.

Nem a szauronhal a Myloplus nemzetség egyetlen populáris kultúra által érintett tagja – egy másik fajon a szemen is áthaladó vízszintes fekete csík látható, így őt a szabadságharcos hős Zorróról Myloplus zorroinak nevezték el.

(CNN)

Rovatok