Index Vakbarát Hírportál

Szokatlan felfedezést tett a NASA a Marson

2024. június 20., csütörtök 11:53

A NASA Perseverance roverje egy szokatlanul világos színű sziklát fedezett fel a Mars Jezero-kráterében, amihez hasonlót még soha nem láttak a vörös bolygón. A projekt kutatói szerint a különös szikla új részletekre deríthet fényt a Mars ősi múltjáról.

Az Atoko Pointnak nevezett szikla, amelyet a Grand Canyon egy hasonlóan világos színű jellegzetessége után neveztek el, egyértelműen kiemelkedik a kráter Washburn-hegye melletti kutatási területet tarkító összes sötétebb szikla közül – írta a NASA közleményében a kutatócsoport.

A tudósok egy május 27-én készült, 18 képből álló mozaik részeként pillantották meg először a sziklát – írja a Live Science.

Az Atoko Point becslések szerint 45 centiméter széles és 35 centiméter magas. A tudósok a rover kamerás műszereinek, a SuperCam és a Mastcam-Z segítségével megerősítették, hogy a szikla piroxénből és földpátból áll. A csapat feltételezése szerint a halvány kőzetet a bolygó egy másik részéről egy ősi folyón keresztül szállították, vagy a föld alatt egy magma alakította ki, mielőtt végül az erózió révén felszínre került.

„A Washburn-hegy textúráinak és összetételének sokfélesége izgalmas felfedezés volt a csapat számára, mivel ezek a kőzetek a kráter pereméről és potenciálisan azon túlról lehozott geológiai ajándékokat képviselik” – mondta a közleményben Brad Garczynski, a bellinghami Western Washington Egyetem munkatársa és a jelenlegi tudományos kampány társvezetője.

A kutatók hozzátették, hogy bár az Atoko „az első a maga nemében”, amelyet a Marson észleltek, szinte biztos, hogy „nem az utolsó” lesz, mivel a Perseverance folytatja küldetését a Jezero-kráter pereme felé.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Marson, és azóta vizsgálja a Jezero-krátert – egy olyan régiót, amelyről úgy gondolják, hogy egykor egy ősi tó volt. A rover elsődleges küldetése az ősi élet jeleinek megtalálása, és már 24 geológiai mintát gyűjtött be a jövőbeli tanulmányozáshoz.

Rovatok