Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas ásványkincsre bukkantak a japán partoknál

2024. június 28., péntek 13:33

Alig van nyersanyaguk, lemaradtak az elektromos autózásról – most fordulhat a kocka.

Ököl méretű rögökben mintegy 230 millió tonna mangánércet tartalmaz az a tengeri lelőhely, amelyet Japán kizárólagos gazdasági területén találtak – jelentette a Nikkei Asia. A rögök mintegy 20 százalék mangánt és 1-1 százalék kobaltot és nikkelt tartalmaznak, ami mintegy 610 ezer tonna kobaltot és 740 ezer tonna nikkelt jelent – írja az Interesting Engineering.

Az öt kilométeres mélységben fekvő rögökből nemcsak az említett elemek, de réz és más fémek is kinyerhetők.

Japán híres arról, hogy a területén kitermelhető nyersanyagok mennyisége minimális. Az említett fémek ugyanakkor a jelenleg legelterjedtebb lítiumion-akkumulátorok fontos és drága alkotórészei, így korunk legkeresettebb nyersanyagai. A lelőhelyet felmérő kutatók szerint a most felfedezett készletek a következő 75 évre fedezik a szigetország keresletét.

A kincset a legkeletibb japán sziget, Minami-Torisima közelében találták. Ez a sziget a második világháború óta az Egyesült Államok fennhatósága alatt állt, akik az ezredfordulón visszaadták azt. Minami-Torisima és a körülötte elterülő tenger hivatalosan 2016 óta képezi Japán közigazgatási területét – Tokiótól mintegy 1900 kilométerre.

A felfedezés nagy esély a japán elektromos autózás fejlődésének. A japán autógyárak az elmúlt években nagyon lemaradtak az elektromos korszakváltásról, különösen a piacon előretörő kínai gyártókkal szemben. Az új nyersanyagforrás segíthet benne, hogy a lemaradásukat lefaragják.

Rovatok