Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas lehet a következő Apple Watch

2024. július 1., hétfő 14:43

A korábbi pletykákkal ellentétben sokkal kisebb frissítésnek ígérkezik a jubileumi Apple Watch, ennek ellenére azonban bőven lesz miért várni azt: egy friss jelentés szerint például minden korábbinál nagyobb kijelzőt kapnak a Series 10-es modellek, emellett pedig egy új chipnek köszönhetően két olyan egészségügyi mérő is helyett kap a készülékekben, amelyekre a felhasználók a 2014-es megjelenés óta várnak.

Tíz évvel ezelőtti bemutatásuk óta elképesztő utat jártak be az Apple okosórái. Az Apple Watchok rövid idő alatt nemcsak a legnépszerűbb és legtöbbet eladott okosórák lettek, hanem a legtöbbet eladott órák egy az egyben, beleértve ebbe az olyan klasszikusokat is, mint például a Hublot, a Rolex, a Cartier vagy akár az elérhetőbb szegmenst képviselő Casio. Az is jól láthatóvá vált, hogy az Apple három generációként eszközöli a drasztikusabb változásokat: az Apple Watch Series 1, Series 2 és Series 3 voltak a kezdetleges órák, őket követte a teljesen új, letisztultabb külsőt képviselő Series 4, Series 5 és Series 6.

A Series 7 ugyancsak újított a külső terén: az óra még vékonyabb kijelző körüli keretet, ezzel egyetemben nagyobb panelt és még nagyobb ellenállóságot kapott. Ugyanezt követte a Series 8 és Series 9 is – a minta alapján azonban idén ismét egy nagyobb újításon lesz a sor, arról nem is beszélve, hogy az Apple Watchok idén ünneplik majd tizedik születésnapjukat. Korábban több olyan hírt is lehetett olvasni, miszerint a jubileumi kiadás számos újítást hoz: többek között egy teljesen újratervezett, minden korábbinál vékonyabb külsőt és egy új szíjcsatlakoztatási mechanizmust, minek okán a korábbi szíjak nem lettek volna használhatók az Apple Watch Series 10-zel.

Nos most úgy tűnik, hogy ebből semmi sem fog megvalósulni, egy viszonylag megbízható szivárogtató ugyanis olyan képeket mutatott az Apple következő okosórájáról, amelyek az előbb felsoroltak egyikét sem igazolják – cserébe azonban más helyeken mutatnak új dolgokat.

Akkor mégis mi fog változni?

A 91mobiles által Twitteren közölt számítógépes modell alapján az Apple Watch Series 10 egy, a korábbi generációkhoz rendkívül hasonló, de nagyobb okosóra lesz. A készüléket vélhetően továbbra is két méretben fogja az Apple forgalmazni, ezek azonban a korábbi 41 és 45 milliméterről 45 és 49 milliméterre nőnek majd – tehát a legkisebb Series 10 körülbelül akkora lesz, mint a jelenleg elérhető legnagyobb Series 9. A nagyobb test ráadásul nagyobb kijelzőt is jelent, a bennfentes szerint a 49 milliméteres Series 10 egy kereken kéthüvelykes panelt kap majd, ami még az Ultra 2-ben található 1,93 hüvelykes kijelzőnél is nagyobb lesz.

Szinte biztosra vehető, hogy a méret mellett megújul a készülékben ketyegő chip is, ami ezúttal már az S10-es elnevezésre fog hallgatni. Az új lapkától elsősorban energiahatékonyabb működést lehet várni, a 9to5mac cikke szerint azonban ennek köszönhetően a Series 10 képes lesz két újabb egészségügyi mutató monitorozására. Az egyik ilyen az alvási apnoe, ami egy potenciálisan súlyos alvászavar, ugyanis ekkor a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul; míg a másik a magas vérnyomás észlelése, ami talán a legjobban várt funkció az Apple Watchok 2014-es bemutatása óta. Azt persze fontos megjegyezni, hogy az idén érkező órák

biztosan nem lesznek képesek a pontos vérnyomásmérésre, az Apple Watch vélhetően a benne található szenzoroknak köszönhetően fog tudni megállapítani egy körülbelüli vérnyomást, ami alapján értesíti majd a felhasználót.

Jó hír azonban, hogy már egy becsült riasztás is életeket menthet. Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az Apple emellett egy nem invazív vércukorszintmérő szenzoron is dolgozik – ez azonban előreláthatólag idén még nem fog belekerülni az Apple Watchokba.

Mikor érkezhet?

Ha szeptember, akkor Apple Event, és ha szeptemberi Apple Event, akkor új Apple Watch is – így van ez már közel tíz éve, és előreláthatólag ez a hagyomány idén sem fog megtörni. Hogy pontosan mikor kerülhet sor az eseményre, azt persze egyelőre még nem tudni, az azonban borítékolható, hogy az Apple Watch Series 10 ott lesz az iPhone 16-os modellekkel az almás vállalat kora őszi eseményén.

Rovatok