Index Vakbarát Hírportál

Élő bőr feszül a robotarcon, bár egyelőre vigyorgó pudingnak tűnik

2024. július 1., hétfő 12:01

Bár még kissé ektoplazmaszerű, de halad a jövő mesterséges bőrének fejlesztése, ami a valósághű robotok érkezése előtt a kozmetikai ipar és a sebészek munkáját fogja megkönnyíteni.

Öngyógyításra képes és bonyolultabb felületen is alkalmazható az az élő bőrsejtekkel kevert, kollagénalapú gél, amelyet a Tokiói Egyetem munkatársai fejlesztettek ki Sodzsi Takeucsi professzor vezetésével.

Takeucsi a biohibrid robotika úttörője, az általa vezetett Biohibrid Laboratórium nem csak bőrt, természetes izommal működtetett robotvégtagokat is fejleszt, sőt 3D nyomtatott hússal is foglalkozik.

Takeucsiék két évvel ezelőtt értek el komoly előrelépést a területen, akkor egy élő bőrrel bevont, mozgatható robotujjat mutattak be. A különleges bőrt ezen még nem rögzítették, olyan volt, mint egy kesztyű.

Az arcra applikálható bőrnél a japán kutatók már a robot belső szerkezetén kialakított apró lyukakkal valósították meg az anyag biztos felhelyezését. Ennek megoldása nem volt triviális probléma, mert első körben a vázból kiálló apró horgokkal rögzítették volna a műbőrt, ez azonban nem eredményezett esztétikus, sima felületet.

Az új fejlesztés több tulajdonságában túlszárnyalja a jelenleg használatos szilikon-gumi borítást, a természetes hatás egyelőre nem tartozik ezek közé. A kutatók által bemutatott videón az anyag még animált mozgást is végez, de a csillogós rózsaszín felület inkább olyan, mintha egy üvegszemekkel ellátott puncspuding vigyorogna – van a dologban egy adag Szellemirtókból ismerős móka és borzongás.

Mindez csak a kezdet. A Takeucsi által felvázolt menetrend szerint a jövő, hogy vastagabb, valósághűbb bőrt hoznak létre, amelybe integrálják a verejtékmirigyeket, faggyúmirigyeket, pórusokat, hajszálereket és idegeket, a mozgatóelemek segítségével pedig utánozhatóvá válik az emberi arc mozgása.

A japán kutatók nem csak robotokban gondolkodnak. A szenzorokkal felturbózott mesterséges bőrön kozmetikai kísérleteket is végezhetnek, az öregedést modellezhetik, de meglátásuk szerint sebészeti vagy plasztikai sebészeti modellezésre is alkalmasak lehetnek.

(Cnet, New Atlas, TechXplore)

Rovatok