Index Vakbarát Hírportál

Nem szabad megnyugodnunk, egy mutáns vírus veszélyeztet minket

2024. július 8., hétfő 18:29

Bár egyelőre még nem tart ott, a madárinfluenza mutációja abba az irányba tart, hogy légúti módon az embereket is megfertőzheti.

A madárinfluenzából kialakult tehéninfluenza tizenkét államban, száz farmon több ezer állatot fertőzött meg. A vírus mutációja ijesztő irányt vett, ugyanis a következő lépés könnyedén lehet az, hogy az emberekre is veszélyessé válik a H5N1 – írja a Sky News.

Bár a vírus négy, a fertőzött állatokkal dolgozó embert is megfertőzött, ez nem az a transzmisszió, amitől tartanunk kell. Ami aggodalomra ad okot, az a Wisconsin-Madison Egyetem elemzésének eredménye:

A tehenekből nyert minták alapján a vírus képes lehet olyan receptorokhoz kapcsolódni, amelyek az emberi légzőszervekben is megtalálhatók.

Az eddig szárnyasokban fellelhető vírus erre nem volt képes, és ez mutációt jelent. Ennek ellenére a további, vadászgörényeken végzett tesztekből kiderült, hogy a vírus nehezen terjed a levegőben.

Ed Hutchinson, a Glasgow-i Egyetem Víruskutatási Központjának kutatója szerint viszont még nem szabad megnyugodnunk:

Amikor összehasonlították a tehén- és a madárinfluenza-mintákat, már észrevehető volt néhány olyan tulajdonság, amit az emberek légúti megfertőzésének képességével kapcsolnak össze.

Ennek ellenére Hutchinson azt mondja, hogy erre még nem képes a H5N1, a négy fertőzött pedig nem adta tovább a betegséget. Viszont ha a vírus továbbmutálódik, az nagyon veszélyes lehet az emberekre, hiszen a H5N1 nemcsak influenzaszerű tünetekkel jár, hanem a tüdőn kívül egyéb szervekre is átterjedhet.

Az Egyesült Államok kormánya már megtette az első lépéseket a H5N1 ellen. 139 millió fontot, azaz majdnem 65 milliárd forintot adtak vakcinafejlesztésre a Modernának, amely cég az egyik Covid–19 oltást is létrehozta. A cég mRNS-technológiája könnyen módosítható a változó vírusok ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a veszély foka alacsony, ennek ellenére a tudósok nagyon meglepődtek a vírus tehenekben való villámgyors megjelenésén.

Rovatok