Index Vakbarát Hírportál

Záptojás szagú exobolygót találtak amerikai kutatók

2024. július 10., szerda 17:13

A HD 189733 b kutatók szerint segíthet a Naprendszeren kívüli élet megértésében, ugyanis hidrogén-szulfidot találtak a bolygón.

Az exobolygó egy Jupiter méretű gázóriás, mely 64 fényévre található a Földtől – írta meg a The Independent. A rajta meglelt hidrogén-szulfid egyik eleme a kén, amely fontos építőeleme a bolygóknak, és befolyásolja az exobolygók, a Naprendszeren kívüli bolygók atmoszféráját.

A HD 189733 b tizenháromszor van közelebb csillagához, mint a Merkúr a Naphoz. Emiatt mindössze két nap a keringési ideje, felszínén 927 Celsius-fokos forróság van, üvegeső hullik rajta és 5000 mérföld/órás viharok tombolnak rajta.

Fu Guangwei, a John Hopkins Egyetem asztrofizikusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy

a hidrogén-szulfid egy jelentős molekula, melyről nem tudtuk, hogy ott van. Feltételeztük jelenlétét, és tudjuk, hogy a Jupiterben is található, de nem igazán észleltük még a Naprendszeren kívül. Nem élet jelei után kutatunk, mert túl forró, de hidrogén-szulfid találása egy lépcsőfok és érthetőbbé teszi, hányféleképpen épülhetnek fel a bolygók.

A Nature-ben jelent meg a James Webb Űrteleszkóp adatai által készített egyetemi tanulmány. A mindössze 64 fényévre levő HD 189733 b a legközelebbi „forró Jupiter”, melyet a csillagászok megfigyelhettek a csillaga előtti elhaladása alatt. 2005-ös felfedezése óta az exobolygók atmoszférájának kutatásában kulcsbolygóvá vált.

Az űrteleszkóp metán jelenlétét is kimutatta a bolygón. Fu szerint „eddig úgy gondoltuk, ez a bolygó túl forró, hogy magas koncentrációban tartalmazzon metánt, de most már tudjuk, hogy ez nem így van.”

Rovatok