Index Vakbarát Hírportál

Aggasztó hatása van a környezetbe kerülő édesítőszernek

2024. július 13., szombat 18:16

Az emberi szervezet nem bontja le, a mikroszkopikus vízi élőlényeket viszont becsapja a édesítő, ami felborítja a biológiai egyensúlyt.

A talajból és a vizekből is kimutatható a szukralóz a Floridai Egyetem tengerkutató laboratóriumának munkatársai szerint, akik elsőként vizsgálták a mesterséges édesítőszer környezeti hatásait.

A szukralóz vagy E955 egy mesterséges édesítőszer, amelyet széles körben használnak csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerekben és üdítőitalokban. A szacharóz klórozásával állítják elő, így édesítő ereje a szacharóz hatszázszorosa. Cukorbetegek fogyaszthatják, és a fogakat sem rontja. A nyolcvanas évektől sok vizsgálatot folytattak vele, és rendszeresen biztonságosnak találták. 2023-ban ugyanakkor amerikai biológusok az anyag egyik származékáról, a szukralóz-6-acetátról megállapították, hogy a DNS-molekulákon töréseket előidézve genetikai károsodást okoz. 

A szukralóz-6-acetát szennyeződésként 0,67 százalékban volt kimutatható kereskedelmi szukralózmintákból. Kísérleti egerek székletében ugyanakkor 10 százalékra emelkedett az aránya az emésztőrendszerben bekövetkező acetiláció miatt.

Hogy ez az arány hogyan néz ki embereknél, nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az emberi szervezet nem tudja lebontani vagy feldolgozni a szukralózt – ezért is jelent elenyésző kalóriát. A szukralóz ugyanakkor nagyon stabil molekula: a szennyvízfeldolgozó üzemek sem fogják meg, ennek következtében bekerül az élő vizekbe, tengerekbe és az ivóvízbe is.

Mi nem tudjuk lebontani a szukralózt, de egy csomó mikroorganizmus sem, mert nagyon szívós molekula, ami nem bomlik le könnyen. Sok kérdés merül fel, hogy milyen hatással van a környezetre, a mikrobiális életközösségekre

– mutatott rá Tracey Schafer, a Floridai Egyetem kutatója.

Édes vízi élet

Schafer és kollégái azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az édesítőszer a tengeri tápláléklánc alján a tápanyagok 30 százalékát előállító, fotoszintetizáló szervezetekre: a cianobaktériumokra, a kovamoszatokra és az algákra.

A talajvízből, tengervízből származó minták és kontrollminták vizsgálata különös hullámzást mutatott ki. Az édesvízi cianobaktériumokat felélénkítette a szukralóz. A tengeri baktériumok populációja ugyanakkor egy gyors emelkedés után összeomlott. Összességében az édesítőszer jelenléte minden mikroorganizmusnál csökkenéssel járt a kontrollmintákhoz képest.

Lehetséges, hogy az édesvízi közösségek a szukralózt összetévesztik a cukorral, és valódi tápanyagnak vélik

– mondta Amelia Westmoreland, a kutatás fő szerzője, aki szerint az anyag egyik fő veszélye, hogy felborítja a biológiai egyensúlyt. Vagy az történik, hogy a kovamoszatok teljesen kihalnak, vagy az, hogy elszaporodnak, és mindent elnyomnak. 

A kutatók tovább szándékoznak kutatni, hogy milyen hatással vannak a vízi életre a vízbe kerülő mesterséges édesítőszerek.

(Phys.org, SciTechDaily)

Rovatok