Index Vakbarát Hírportál

Először sugárzott hiphopszámot az űrbe a NASA

2024. július 18., csütörtök 10:19

A Beatles száma után Missy Eliott dalát is az űrbe lőtték, mintegy 254 millió kilométerre lehetett hallgatni az előadó ’97-es számát.

A Vénuszra sugározta a NASA Missy Elliott 1997-es slágerét, a The Rain (Supa Dupa Fly) című dalt a NASA. A számot múlt pénteken, magyar idő szerint este hétkor indították a 254 millió kilométeres útra a Deep Space Network (DSN) rendszerén át a NASA Jet Propulsion Laboratoryjából.

A Supa Dupa Fly nagyjából 14 perc alatt érte el a Naphoz második legközelebb levő bolygót. Ez nem az első eset, hogy a NASA dalt sugároz a végtelen sötétségbe, 2008-ban a Beatles Across the Universe című számát lőtték fel.

Mind az űrkutatás, mind Missy Elliott művészete a határok kitolásáról szólt. Missy stílusának mindig is részei voltak a futurisztikus elemek és az űrcentrikus történetmesélés, szóval az, hogy együtt tudtunk vele működni, egy tökéletes együttállás

– mondta Brittany Brown, a NASA kommunikációs igazgatója.

A dalt a DSN barstow-i Kaliforniai Goldstone Deep Space Communications Complex Deep Space Station 34 méteres rádiótányérjáról indították a Vénusz irányába – ami egyébként pont Missy Elliott kedvenc bolygója. Elmondása szerint azért ezt választotta, mert az égitest az erőt és a szépséget jelképezi. „Nagyon megtisztelő, hogy megoszthattam a művészetem és az üzenetem a világegyetemmel!” – mesélte az 53 éves művésznő.

A NASA-nak a következő 10 évben még bőven lesz dolga a Vénusszal. 2021-ben választottak ki két küldetést:

A Vénusz felé tervezett kutatószondákat a Jet Propulsion Laboratoryban építették, jelenleg a radarrendszer készül.

Rovatok