Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár a Facebook anyacégénél, odaszúrtak egy erőset az EU-nak

2024. július 22., hétfő 14:42

A Meta közölte, hogy az Európai Unió szabályozási környezete „kiszámíthatatlan”, ezért egyedül az EU országaiban nem adnak ki egy olyan frissítést, amely a világ más országaiban megjelenik.

A techóriás Llama nevű, mesterséges intelligenciával működő modelljéről korábban már írtunk számos egyéb, a Metához köthető fejlesztéssel együtt. Pár hete szintén írtunk a Llamáról azzal összefüggésben, hogy a WhatsApp egyik új funkciójának létrehozásához is ezt az AI-eszközt fogják felhasználni.

Mindennek fényében még inkább érdekes az, hogy a Meta nemrég kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: az Európai Unióban szabályozási okok miatt nem fogják kiadni a hamarosan megjelenő Llama multimodális mesterségesintelligencia-modelljüket.

A döntés megakadályozza azt, hogy az európai vállalatok felhasználják a – videó, hang, kép és szöveg kezelésére képes – Llamát, annak ellenére, hogy az eszköz egyébként nyílt licenc alatt jelent meg.  

A Meta szóvivője, Kate McLaughlin szó szerint úgy fogalmazott a döntéssel kapcsolatban a The Verge portálnak, hogy „az EU-ban az európai szabályozási környezet kiszámíthatatlansága miatt” nem lesz elérhető a Llama.

Hadakoznak a techcégek az EU-val; részfunkciókkal állítólag azért elérhető lesz a Llama

A The Verge a hírrel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az EU épp a múlt héten véglegesítette az új és meglehetősen szigorú AI-rendelkezéssel összefüggésben azokat a határidőket, ameddig a techcégeknek meg kell felelniük az uniós rendeletben előírt követelményeknek (erre 2026 augusztusig lesz idejük).

A Meta döntése előtt az Apple is hasonló lépést tett. A vállalat nemrég közölte, hogy a digitális piacokról szóló rendelkezéssel kapcsolatos aggályok miatt valószínűleg kizárja az EU-t az Apple Intelligence bevezetéséből. 

A Meta korábban már az AI-asszisztensének az EU-ban történő bevezetésére vonatkozó terveit is leállította, és szüneteltette a generatív AI-eszközeit Brazíliában – mindkét esetben az adatvédelmi előírásoknak való megfeleléssel kapcsolatban felmerült aggályokra hivatkozva. Ugyanakkor a The Verge szerint

a Meta mostani döntésének dacára a vállalat legfrissebb, Llama 3-as modellje elérhető lesz az EU-ban – de csak szöveget tud majd kezelni, videót, hangot és képet tehát nem.

A Meta szerint multimodális AI-modelljeit olyan termékekben használják majd, mint a Meta Ray-Ban okosszemüveg. Az Axios portál információi szerint a Meta Brüsszellel szembeni lépése a jövőbeni multimodális AI-modellekre is kiterjed, tehát ezek sem fognak megjelenni az EU-ban jelen állás szerint (a csak szöveges Llama 3-at leszámítva). 

Mint írták, mindez nehéz helyzetbe hozza azokat az EU-n kívüli vállalatokat is, amelyek azt remélték, hogy ilyen modelleket használó termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak majd az EU-ban, mivel így a világ egyik legnagyobb piacán nem tudják forgalmazni majd a termékeiket.

Az EU egyelőre nem kommentálta a Meta döntését. Az Apple említett döntését az EU versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager korábban már bírálta.

Rovatok