Index Vakbarát Hírportál

Fontos közlemény érkezett az IT-katasztrófáról: így állnak a helyreállítási munkálatok

2024. július 22., hétfő 11:15

A CrowdStrike kiberbiztonsági technológiai vállalat közölte, hogy áll a helyreállítás a pénteki, világszerte tapasztalt leállás után.

Ahogy korábban írtuk, péntek reggel egy globális informatikai probléma ütötte fel a fejét, ami megbénított repülőtereket, vasúti pályaudvarokat, bankrendszereket, biztosítókat, gondokat okozott a tőzsdén és különböző gyáraknál, valamint biztosítóknál és médiaszolgáltatóknál is.

A hibát az okozta, hogy a CrowdStrike (amelynek nem kevés ügyfele van világszerte) egy hibás frissítést adott ki. Tóth István IT-biztonsági szakember az Indexnek azt mondta: az egyetlen megoldás a számítógépek életre keltésére az, amit a CrowdStrike is javasol ügyfeleinek: úgynevezett biztonságos módban kell elindítani a Windowst, amely csak a legalapvetőbb funkciókkal működik. Ilyen állapotban hozzá lehet férni a frissítést tartalmazó mappához, majd manuálisan törölni azt.

A CrowdStrike vasárnap éjjel kiadott egy újabb közleményt a történtekről a LinkedInen, amiben azt írták:

a pénteki leállásban érintett eszközöknek „jelentős számban” sikerült újra működésbe állniuk.

A vállalat hozzátette, hogy „továbbra is az összes rendszer helyreállítására összpontosítanak”. A Microsoft becslései szerint az incidens – amelyet a történelem egyik legsúlyosabb informatikai leállásaként jellemeztek – világszerte 8,5 millió számítógépet érintett. 

Egy új javítás is érkezik, amely sokat segíthet 

„Tudjuk, hogy ez mindenkit mélyrehatóan érintett. Tudjuk, hogy ügyfeleink, partnereink és az ő IT-csapataik fáradhatatlanul dolgoznak, és ezért mélységesen hálásak vagyunk. Elnézést kérünk az ebből [a leállásból] eredő zavarokért” – írta a CrowdStrike.

A cég ezenkívül azt is közölte, hogy egy új javítást is ki fognak adni, amely reményeik szerint felgyorsítja a számítógépes rendszerek helyreállítását. A CrowdStrike arra már nem tért ki a közleményben, hogy jelen állás szerint hány készüléket érinthet még a probléma.

Mint a BBC megjegyezte: a pénteki incidensig a vállalat a kiberbiztonsági iparág egyik legmegbízhatóbb márkája volt. A CrowdStrike honlapja szerint világszerte 29 000 ügyfelük van.

Amerika még mindig problémákkal küzd, miközben Kína teljesen érintetlen maradt 

Nemrég arról is írtunk, hogy az Egyesült Államokban még mindig érezhetőek a leállás következményei, különösen a légi közlekedésben. 

Az pedig, hogy az Egyesült Államok ennyire küzd a következményekkel, még érdekesebb lehet annak fényében, hogy legfőbb világpolitikai riválisukat teljesen elkerülte ez a probléma – és nem véletlenül. 

Rovatok