Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen hívja vissza autóit a Tesla Kínában, csomagtérfedél okozza a problémát

2024. augusztus 7., szerda 18:18

Több mint egymillió járművet hív vissza a Tesla Kínában az ország piacfelügyeletének keddi bejelentése szerint. A problémát az autók csomagtér-fedelének érzékelője okozza, amely nem jelzi a vezetőnek a csomagtér nyitott állapotát. A hibát távoli szoftverfrissítéssel tervezi orvosolni az amerikai székhelyű autógyártó vállalat.

A Tesla 1,68 millió autót hív vissza Kínában egy szoftverfrissítés miatt – közölte a kínai piacfelügyelet az Euronews szerint.

A kedden késő este tett bejelentés szerint a járműveket ingyenesen javítják.

A visszahívás oka a csomagtartó nyitott állapotát a vezetőnek jelző biztonsági berendezés hibája, amely egyes importált Model S és Model X járműveket, valamint a 2020. október 15. és 2024. július 17. között Kínában gyártott Model 3 és Model Y autókat érintik.

A kínai piacfelügyelet közleménye szerint a nem zárt csomagtérfedél menet közben kinyílhat, és zavarhatja a vezető látását. Azt, hogy ez előfordult-e már bármelyik típussal, még nem közölték. Az amerikai székhelyű elektromos járműgyártó egy távoli szoftverfrissítéssel tervezi orvosolni a problémát.

Kína a Tesla egyik fő piaca és termelési bázisa, ugyanakkor a kínai EV-gyártók növekvő versenyének forrása is. A vállalat a múlt hónapban a második negyedéves nettó nyereségének erőteljes csökkenéséről számolt be, mivel az árcsökkentés és az alacsony kamatozású finanszírozás ellenére csökkentek az eladások.

Egy hónapja a motorháztetővel volt probléma, korábban meg az Autopilottal

Legutóbb júliusban hívott vissza járműveket a vállalat, akkor az akció több mint 1,8 millió járművet érintett az Egyesült Államokban. Akkor a probléma oka a motorháztető reteszelőegysége volt, amely nem érzékelte megfelelően a motorháztető felnyitott állapotát. 

A közlemény szerint a hiba miatt a motorháztető teljesen kinyílhat vezetés közben. Ez pedig értelemszerűen jelentős mértékben akadályozhatja a vezetőt a kilátásban, és növeli a balesetek kockázatát. A visszahívás a 2021–2024-es Model 3, Model S és Model X, valamint a 2020–2024-es Model Y járműveket érintette.

Ezt megelőzően az idéi év elején is bejelentettek egy nagyobb visszahívást: akkor az Autopilot vezetéstámogató rendszer meghibásodása miatt rendelték el ezt, és 1,6 millió jármű volt érintett.

Rovatok