Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítette az EU bírósága a Google elleni milliárdos bírságot

2024. szeptember 18., szerda 19:32

Az EU bírósága szerdán megsemmisítette a Google-ra az Európai Bizottság által kiszabott 1,5 milliárd eurós bírságról szóló határozatot, amely szerint a vállalat visszaélt erőfölényével a keresőmotoros reklámozás területén. Múlt héten az uniós törvényszék egy másik ítéletet helybenhagyott a céggel szemben, 2,42 milliárd eurós bírság megfizetésére kötelezve azt.

Az Európai Bíróság szerdán megsemmisítette az Európai Bizottság által a Google internetes óriásvállalatra kivetett 1,5 milliárd eurós bírságot, amelyet 2019-ben szabtak ki amiatt, hogy visszaélt erőfölényével az online hirdetések során – jelentette be a luxemburgi székhelyű testület az MTI szerint.

Az indoklásban kiemelik, hogy bár a bíróság helybenhagyja a vizsgálat során a cégnél észlelt hiányosságok többségét, az Európai Bizottság nem vett tekintetbe minden körülményt, és nem nyújtott be elegendő bizonyítékot gyanúja alátámasztására,

amely szerint a Google visszaélt erőfölényével a keresőmotoros reklámozásában az AdSense for Search (AFS) nevű online hirdetésközvetítő szolgáltatása segítségével.

Az Európai Bizottság azt követően kezdett vizsgálódni, hogy 2010-ben panasz érkezett a technológiai óriásvállalatra a német szövetségi kartellhivatalhoz. Az ítélet nem jogerős.

Egy másik bírságot helybenhagytak

Ahogyan arról az Index is beszámolt, múlt héten az EU bírósága helybenhagyott egy, a Google elleni másik bírságot 2,42 milliárd euró összegben, amelyet 2017-ben szabtak ki rá. Az ítélet szerint a vállalat versenyelőnyével visszaélve a keresőjében saját árösszehasonlító szolgáltatását részesítette előnyben a versenytársak kárára.

A korábbi ítéletet a Google és anyavállalata, az Alphabet támadta meg az uniós törvényszéken, azzal érvelve, hogy a versenytársak eltérő kezelése a verseny és az innováció velejárója, nem pedig a versenyszabályok megsértése. Ezt a keresetet az elsőfokú bíróság 2021-ben elutasította, és helybenhagyta a bírságot. A Google és az Alphabet ezt követően fellebbezést nyújtott be, amelyben azt kérte, hogy a törvényszék helyezze hatályon kívül az ítéletet, majd végül a kedden kihirdetett ítéletben az uniós legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést, és helybenhagyta a határozatot.

Rovatok