Index Vakbarát Hírportál

Minihold csatlakozik a Naprendszerhez

2024. szeptember 27., péntek 19:44

Nagyjából két hónapig kering majd a Hold körül a 2024 PT5, amely nem utoljára ér ilyen közel a Földhöz. A tudósok szerint aggodalomra semmi ok, az ilyen jelenségek elég gyakoriak.

Társra lel a Hold, szeptember 29-én ugyanis egy kisebb égitest csatlakozik hozzá, amely nagyjából két hónapig vele is marad. A 2024 PT5-nek nevezett aszteroida az Arjuna kisbolygóöv része, és nagyjából egy teherautó hosszúságú.

A Holdhoz csatlakozó űrsziklát tavaly augusztusban fedezték fel, amikor asztronómiai mértékhez képest közel, nagyjából 568 ezer kilométerre ért a Földhöz. Társaival a Nap körül kering, azonban most miniholdként egy kis időt tölt az éjszakáink során fényes égitest mellett.

A minihold egy olyan, viszonylag kis objektum, amely egy másik bolygó körül kering.

Magyarázta a Nottingham Trent Egyetem professzora, Daniel Brown. Arról is beszámolt, hogy a 2024 PT5 57 napig marad majd a közelünkben, azonban távozása után is visszatér majd, a tudósok szerint 2025-ben. Ezeket az – egyébként gyakori jelenségnek számító – objektumokat szabad szemmel a legtöbb esetben nem lehet látni, és teleszkópon sem a legkönnyebb észlelni, hisz nagyon gyorsan mozognak.

Négy évvel ezelőtt egy, a Föld körül keringő miniholdat fedeztek fel. Az akkor 2020 CD3-nak keresztelt aszteroida nagyjából egy évig maradt ezen a pályán – írja a Sky News. Az űrkutatók folyamatosan nyomon követik a 2024 PT5-höz hasonló égitesteket, hogy figyeljék, jelentenek-e veszélyt bolygónkra – ám a Hold párja szinte kizárt, hogy a Föld fele induljon.

Rovatok