Index Vakbarát Hírportál

Tudósok foglalták el a 47-es villamos megállóját, fergeteges bulit csaptak a körtéren

2024. szeptember 27., péntek 17:55

Látványos kísérletekkel ejtette ámulatba az utazóközönséget a 47-es villamos Móricz Zsigmond körtéri megállójában a Bay Zoltán Kutatóintézet. A tudósok csaknem mínusz 200 fokos hidrogénnel dermesztettek kővé gyümölcsöket, mangánnal és stronciummal festettek fényt, és nitrogén segítségével felhő is készült a megállóban. A Tudomány Expressz viszont nem áll meg, a központ este 21 órára ingyenes Ivan and the Parazol-koncerttel várja az érdeklődőket.

Nem mindennapi tudományos show-műsorral készült a Kutatók Éjszkája alkalmából a Bay Zoltán Kutatóintézet. A tudósok a 47-es villamos Móricz Zsigmond körtéri megállójában látványos kémiai és fizikai kísérletekkel kápráztatták el az érdeklődőket, akik ezúttal nemcsak szemlélői, de résztvevői is lehettek a robbanásokkal, égéssel és fényjátékkal tarkított flashmobnak. 

Vida Ádám, a központ K+F-igazgatója hangszóróval és mikrofonnal érkezett a térre, hogy felhívja a járókelők figyelmét a kísérletekre. A tudós és csapata elsőként a nem newtoni folyadékkal ismertette meg az utazóközönséget. A különleges tulajdonságokkal rendelkező anyagba kicsik és nagyok is örömmel mártották bele a kezüket. A következő kísérletben az elektromosság került a középpontba. Ádám és segítői egy rézcsövön átdobott mágnessel szemléltették az elektromágnesességet, amit rögtön egy látványos égési kísérlet követett.

A show-ra olyan híres influenszerek is érkeztek, mint Molnár Janka, a Tudomány szexi csatorna tulajdonosa és a Culturegeeks Erzsije és Ádámja. „Már tíz éve készítünk videókat, és azt látjuk, hogy a közönségünk egyre jobban lelkesedik az ismeretterjesztő tartalmak iránt” – mondta Erzsi, aki szerint fontos, hogy az emberek tudják, a tudomány körbevesz minket, csak észre kell vennünk, hogy a hétköznapinak gondolt dolgokban is ott rejlik a fizika és a kémia.

A véleményvezérek nem véletlenül érkeztek a körtérre, a központ Kondorfa utcai központjában ugyanis az esti kerekasztal-beszélgetésben is részt vesznek. Mint Erzsi mondta, ez egy remek lehetőség arra, hogy az ismeretterjesztő tartalmakat gyártó influenszerek összefogva népszerűsítsék a kutatói életpályát.

Míg beszélgettünk, a csapat mínusz 196 fokos folyékony nitrogénnel dermesztett kővé egy banánt, amit aztán kalapáccsal verhettek szét a nézelődők. Míg a gyümölcs megfagyott, az igazgató elmondta, ezt a nagyon hideg folyadékot úgy tudjuk ráönteni a kezünkre, hogy nem esik bajunk, mert a bőrünk légpárnás védelmet nyújt, amiről a csaknem mínusz 200 Celsius-fokos hidrogén lepereg. 

A show-t lángfestéssel és forró vízzel összekevert nitrogénnel zárták, ami hatalmas párafelhővel lepte meg a téren állókat.

Kutatóközpontunk alapvető missziója, hogy világraszóló innovációk jöjjenek létre Magyarországon. Hogy ne csak kövessünk másokat, hanem vezessünk ebben a szegmensben 

– mondta Vidai Ádám, hozzátéve, hogy elkötelezettek a kutatói utánpótlás képzésében, és kiemelkedően fontosnak tartják, hogy egy élhető, kiszámítható és korrekt kutatói életpályát hozzanak létre. „A most tizenéves gyerekek feladata lesz a jövőben, hogy megoldják a világ globális problémáit. Ez nem azt jelenti, hogy a felnőtt korosztálynak már nincs feladata ma, hanem azt, hogy a mi dolgunk az, hogy kitaláljuk, milyen eszközökkel és folyamatokkal fognak tudni tenni a gyorsuló globális felmelegedés ellen. Ezért is adjuk ma a kezükbe a kísérleteket, hogy megtapasztalhassák, a tudomány mindig megoldás” – fogalmazott a K+F-igazgató.

Este ingyenes koncerttel várják az érdeklődőket

Farkas Attila, a központ marketingigazgatója lapunknak elmondta, minden eddigit felülmúló programsorozattal készültek idén a tudomány iránt érdeklődőknek. A MOHU-val, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével és a BKV-val is sikerült együttműködést kötniük, melynek köszönhetően pénteken egész nap egy úgynevezett Tudomány Expressz jár a 47-es villamos vonalán. A járaton fiatal kutatók lelkes csapata utazás közben mutatja be a különböző innovációkat, fejlesztéseket.

A Tudomány Expressz ingyenesen használható a Bay Zoltán Kutatóintézet központjához legközelebb eső Andor utcai megállóig. A nyílt nap ezzel azonban nem ér véget, 21 órától ugyanis ingyenesen ad koncertet a központ parkolójában az Ivan and the Parazol együttes. Az esemény előregisztrációt igényel, amit ezen a linken tudnak elérni. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok