Index Vakbarát Hírportál

A NASA SpaceX Crew-9-ese elindult a Nemzetközi Űrállomásra

2024. szeptember 29., vasárnap 07:47

Az amerikai űrügynökség szombaton indított új űrhajósokat a nemzetközi űrállomásra. Nick Hague és Alekszandr Gorbunov a tervek szerint 2025 februárjáig tartózkodik majd a fedélzeten, és különböző kutatásokban, fejlesztésekben segítik majd az űrállomáson dolgozók munkáját.

A NASA SpaceX Crew-9 missziója magyar idő szerint szombat este indult a Nemzetközi Űrállomásra. Ez az amerikai űrügynökség kilencedik küldetése az űrállomásra. A Dragon (Sárkány) nevű űrhajót a SpaceX Falcon 9 rakétája állította pályára. Az űrhajó várhatóan vasárnap a kora esti órákban dokkol az űrállomás Harmony (Harmónia) nevű moduljánál, ahol a két űrhajós csatlakozik az ottani legénységhez, hogy öt hónapot töltsenek a Föld körül keringő laboratóriumban − közölte a NASA.

„Ez a küldetés nagy operatív és tervezési rugalmasságot igényelt. Gratulálok az egész csapatnak a mai sikeres indításhoz, és sok sikert Nicknek és Alekszandrnak az űrállomás felé vezető úton” - mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

A NASA varázslói, valamint kereskedelmi és nemzetközi partnereink ismét bebizonyították, hogy milyen sikereket érhetünk el, ha együtt dolgozunk és alkalmazkodunk a változó körülményekhez anélkül, hogy a Nemzetközi Űrállomás biztonságos és professzionális üzemeltetését feláldoznánk

− tette hozzá az amerikai űrügynökség vezetője.

A Dragon repülése során a SpaceX a kaliforniai Hawthorne-ban található küldetésirányító központjából egy sor automatikus űrhajó-manővert fog felügyelni. A NASA az űrállomás működését a repülés során az ügynökség houstoni Johnson Űrközpontjában található küldetésirányító központból fogja nyomon követni. Az űrügynökség élőben közvetíti az űrhajó dokkolását a honlapján és a közösségi médián keresztül vasárnap.

Nick Hague és Alekszandr Gorbunov csatlakozik az űrállomás Expedition 72 legénységéhez, ezzel ideiglenesen 11 főre emelkedik az állomány, amíg a korábbi csapat, a Crew-8 el nem hagyja október elején az állomást.

A legénység tagjai több mint 200 tudományos vizsgálatot végeznek majd, többek között véralvadáshoz kötődőt, a nedvesség hatását az űrben termesztett növényekre, valamint az űrhajósok látásának változását küldetésük alatt. A Crew-9 2025 februárjában tér vissza a Földre.

A NASA Föld körüli laboratóriumában több mint 23 éve végeznek kutatásokat, tesztelnek különböző technológiákat, valamint fejlesztéseket hajtanak végre, hogy később az űrben kereskedelmi állomásokat üzemeltethessenek. Továbbá kapcsolódik az Artemis-programhoz, melynek célja a Földtől távolabb eső bolygók elérése.

(Borítókép: A SpaceX  Falcon-9 2024. szeptember 28-án  Cape Canaveralban,  Floridában. Fotó: Keegan Barber / NASA / Getty Images)

Rovatok