Index Vakbarát Hírportál

Többmillió autót törhettek fel hackerek egy kritikus hiba miatt

2024. szeptember 29., vasárnap 11:01

Biztonságtechnikai kutatók egy csoportja kritikus hibát fedezett fel a Kia kereskedői portáljában, amelyek megkönnyítik a hackerek számára, hogy 2013 után gyártott autók millióit tudták ellopni, mindössze a rendszámtábla alapján. A hibát a felfedezése óta elvileg már javították.

A Kia biztonsági kutatói több hibát is felfedeztek, melynek eredményeképpen hackerek törhetnek be Ferrari, BMW, Rolls-Royce, Porsche és más autógyártók járműveinek elektronikus rendszerébe, és akár feloldhatják, elindíthatják az autókat − írta meg a Bleeping Computer.

Sam Curry kutató elárulta, hogy a Kia-portálon 2024. június 11-én találtak egy kritikus hibát is,

mellyel egy jármű irányítását 30 másodperc alatt át lehetett venni távolról, „függetlenül attól, hogy az rendelkezik-e aktív Kia Connect előfizetéssel”.

E hibák miatt illetéktelenek kezébe juthattak a gépjármű-tulajdonosok személyes adatai is, többek között a nevük, a telefonszámuk, e-mail címük és lakhelyük, melyhez így már a hackerek magukat is hozzáadhatták felhasználóként. A kutatók tesztelték, hogy miként lehet pár másodperc alatt egy autót kinyitni vagy lezárni, melyhez létrehoztak egy fiókot a kiaconnect.kdealer.com portálon, és máris hozzáfértek az információkhoz. 

A hitelesítés után érvényes hozzáférésük volt a jármű tulajdonosának adataihoz és azon keresztül az autót irányító elektronikai rendszerhez, mint alább is látható. 

Megállapították, hogy a következőkre tudják használni a csalók a portált:

Amennyiben ezeket megszerezték a csalók, már be tudták írni az autó azonosító számát, majd a tulajdonos tudta nélkül nyomon követhették, feloldhatták és akár el is indíthatták a járművet. 

Ez az állapot a kutatók szerint egészen addig állhat fenn, amíg „az áldozat részéről nem érkezett értesítés arról, hogy a járművükhöz hozzáfértek, és a hozzáférési engedélyeiket sem módosították”. Sam Curry szerint június óta ezt a hibát javították.

Rovatok