Index Vakbarát Hírportál

Valósággá válhat a mélyűr kutatása ezekkel az új rakétákkal

2024. szeptember 30., hétfő 14:28

Brit tudósok olyan űrhajó-meghajtókon dolgoznak, amelyekkel akár örökké lehetne repülni. Egy már meglévő technológia átültetésével a különböző rakéták akár több millió kilométerre a Földtől is újra tudnának tölteni, amivel a mélyűr kutatása lehetségessé válna.

A University of Southampton kutatói egy olyan meghajtórendszeren dolgoznak, amely teljesen megváltoztathatja az űrkutatást. Az új technológia segítségével a mélyűrben repülő hajók képesek lennének minden fajta fémet üzemanyaggá alakítani, amivel elméletileg a végtelenségig tudnának haladni.

A jelenlegi hajtóművel olyan ritka gázokat használnak üzemanyagként, mint a xenon vagy a kripton, amelyek megfelelő tolóerőt tudnak kialakítani ahhoz, hogy az űrhajók az atmoszférán kívül jussanak. Bár ezek a Földön elérhetők, az űrben nem lehet hozzájuk jutni, így alternatív üzemanyagra van szükség.

Az Egyetem tudósai egy olyan rakéta létrehozásán dolgoznak, amely képes átalakítani az űrben is elérhető vasat, alumíniumot és rezet, ezzel repülés közben újratöltve magát.

A projektért Minkwan Kim felel, aki nemrég a SpaceX Falcon 9 plazmameghajtójának terveit hozta létre. A technológia egyébként nem teljesen új, hasonlókat használnak műholdaknál, azonban ezek nem elég erősek ahhoz, hogy egy teljes űrhajót a Semmibe lőjenek. A projekt, amit a Magdrive űrkutatási céggel hoztak létre Super Magdrive névre hallgat, és már 1 millió fontot, vagyis közel 500 millió forintot kapott a brit kormánytól – írja a Sky News.

Rovatok