Index Vakbarát Hírportál

A mikro-RNS felfedezése nyerte az orvosi Nobel-díjat

2024. október 7., hétfő 11:38

Idén is a sejtek működésének biokémiája kapta a legrangosabb tudományos díjat. Az idén díjazott terület Karikó Katalin tavalyi díjához is kapcsolódik, mivel a mikro-RNS az mRNS szabályozásával fejti ki hatását.

A Svéd Királyi Akadémia hétfő délelőtt a Karolinska Egyetemen bejelentett döntése szerint 2024-ben Victor Ambrosnak és Gary Ruvkunnak ítélték az orvosi-élettani Nobel-díjat a mikro-RNS és szabályozó szerepének felfedezéséért.

Victor Ambros amerikai biológus a mikro-RNS felfedezője C. elegans fonálférgeket vizsgálva fedezte fel a fehérjék kódolása helyett belső szabályozási működésekben részt vevő rövid RNS-szakaszokat. Ambros kollégája, Gary Ruvkun amerikai biológus azonosította a mikro-RNS-ek pontos szerepét a sejt irányításában, amelyek az inzulinhoz hasonló jelvivőként szabályozzák az öregedést és anyagcserét.

A mikro-RNS-ek 1993-as felfedezésükkor különös hibának tűntek, de később nagy meglepetést okozott, hogy egy hálózatot képezve egy addig ismeretlen biológiai mechanizmusra bukkantak, amelynek fő szerepe a DNS-átírás utáni szabályozása a genetikai üzeneteket továbbító mRNS megfelelő kézbesítésének biztosításában. Ez a működés végső soron nemcsak a fonálférgek, de az emlősök sejtjeinek működésében is fontos. A mikro-RNS-nek tumorok fejlődését elindító és leállító tényezőként szerepe van az emberi egészségben is.

Tavaly ilyenkor Karikó Katalin magyar biokémikus kapta kollégájával, Drew Weissmannel megosztva az orvosi Nobelt az általuk kifejlesztett mRNS-technológiáért, amely lehetővé tette, hogy a 2019-ben kitört koronavírus-világjárvány ellen azelőtt ismeretlen gyorsasággal fejlesszenek ki új oltóanyagot, és emberi életek millióit mentsék meg.

Ambros és Ruvkun felfedezése a sejtek szintjén közvetlenül kapcsolódik Karikó és Weissman munkájához. A mikro-RNS-ek ugyanis az mRNS (ez utóbbi a messenger, magyarul hírvivő RNS-t takarja) által szállított információk felhasználását szabályozzák. Karikóék felfedezésével szemben a mikro-RNS nem használható oltóanyag létrehozására. Mivel egy viszonylag új felfedezés, orvosi alkalmazásának kutatása nemrég kezdődött el, de már létezik mikro-RNS-vérteszt az ALS-betegség kimutatására, és biztató kutatások folynak a rák elleni felhasználása terén.

(Borítókép:  Thomas Perlmann, a Nobel-bizottság főtitkára bejelenti az idei díjazottakat, Victor Ambrost és Gary Ruvkumot a 2024. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek kihirdetésekor  a stockholmi Karolinska Intézetben 2024. október 7-én. Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP)

Rovatok