Index Vakbarát Hírportál

Atomenergiára kapcsol a Google

2024. október 16., szerda 05:54

Több mini atomreaktort rendelt a Google, az amerikai techóriás a növekvő mesterségesintelligencia-használat okozta energiaigényt tervezi kielégíteni „tiszta és megbízható” forrásból. Az Alphabet leányvállalata az új erőművek tervezett helyét és a megállapodás pénzügyi részleteit még nem hozta nyilvánosságra.

Úttörő megállapodást kötött a Google, hogy világelsőként mini atomreaktorokból jusson nukleáris energiához a növekvő mesterségesintelligencia-használathoz szükséges energiaigények fedezéséhez – számolt be róla kedden a The Guardian brit hírportál.

A hírek szerint az amerikai technológiai vállalat több, egyes információk alapján hat vagy hét kis atomreaktort (SMR) rendelt a kaliforniai Kairos Power cégtől, az első várhatóan 2030-ban, a többi a tervek szerint 2035-ben állhat szolgálatba.

A techóriás vezetésének reményei szerint az üzlet alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldást jelent majd a hatalmas mennyiségű villamos energiát igénylő AI-adatközpontok energiaellátására. Az Alphabet leányvállalatánál úgy fogalmaztak, hogy a nukleáris energia „tiszta, éjjel-nappal működő energiaforrást biztosít, amely segíthet megbízhatóan kielégíteni a villamosenergia-igényeket”.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, az Egyesült Államokban szeptemberben döntöttek arról, hogy öt év leállás után újraindítják a Three Mile Island atomerőmű egyik reaktorát, hogy a Microsoft mesterségesintelligencia-adatközpontjainak áramellátást biztosítsanak. Az Amazon márciusban vásárolt egy atomenergiával működő adatközpontot a Talen Energytől.

Tiszta és megbízható forrás

A Google összesen 500 megawatt teljesítmény megvásárlásáról állapodott meg a 2016-ban alapított Kairos Power céggel, amely egy demonstrációs reaktor építésébe kezdett az amerikai Tennessee államban. A technológiai vállalat az új erőművek tervezett helyét és a megállapodás pénzügyi részleteit még nem hozta nyilvánosságra.

„A hálózatnak új villamosenergia-forrásokra van szüksége, hogy támogathassa a jelentős tudományos előrelépésekhez, a vállalkozások és az ügyfelek számára nyújtott szolgáltatások javításához, valamint a nemzeti versenyképesség és a gazdasági növekedés előmozdításához szükséges mesterségesintelligencia-technológiákat” – fogalmazott Michael Terrell, a Google energia- és klímaügyekért felelős igazgatója.

Ez a megállapodás segít felgyorsítani egy új technológiát, amely tisztán és megbízhatóan elégíti ki az energiaszükségleteket, és mindenki számára felszabadítja a mesterséges intelligenciában rejlő teljes potenciált

– tette hozzá a Google-vezető.

Mike Laufer, a Kairos vezérigazgatója és társalapítója úgy fogalmazott, hogy „biztosak vagyunk abban, hogy ez az újszerű megközelítés javítani fogja a projektjeink költség- és ütemterv szerinti megvalósításának kilátásait”.

Rovatok