Index Vakbarát Hírportál

Kvantumszámítógéppel törték fel az RSA-titkosítást kínai kutatók

2024. október 18., péntek 08:57

Mindennapi életünkben fél és negyed évszázados titkosítási technikákra támadunk. A kvantum-számítástechnika fejlődése miatt számítottunk rá, hogy a közeljövőben elavulttá válnak. Ez az idő most érkezett el.

A Sanghaji Egyetem csapata D-Wave kvantumszámítógépek használatával feltörte az RSA-titkosítást. Egy kínai számítástechnikai szaklapban közölt beszámolójuk szerint Wang Chao és munkatársai kombinatorikai optimalizálással nemcsak az RSA, de a jóval modernebb AES szabványt is sikeresen támadták.

A nevében fejlesztői nevét őrző titkosítási rendszert még 1977-ben alkotta meg Ron Rivest, Adi Shamir és Leonard Adleman. Ma már mindenütt használjuk, ahol fontos az adatbiztonság a böngészőktől az elektronikus levelezésig, csevegésig; ezt használja a kereskedelem és a bankok is. Továbbfejlesztett változatát, a belga Joan Daemen és Vincent Rijmen által fejlesztett AES-t 2001-ben adta közre az amerikai szabadalmi hivatal.

A kínai bejelentés azért fontos, mert kvantumszámítógépekről tudható, hogy bizonyos műveleteket, például faktorizálást, sokkal gyorsabban képesek végrehajtani, mint a klasszikus számítógépek, ezért százezer év helyett órák alatt feltörik a klasszikus titkosításokat. A kvantumszámítógépek fejlettsége miatt ez eddig csak elméleti dolog volt, a szakemberek úgy számoltak, hogy valamikor a következő évtized során kell sort keríteni a kvantumálló kriptográfiai rendszerek bevezetésére.

Ez a korszakos átállás értelemszerűen 

nagy horderejű és költséges dolog.

Wang Chao és kollégái a vártnál korábban fújtak ébresztőt a kriptográfiai szakmának és döntéshozóknak. Dolgozatukban jelezték, hogy a probléma azonnali figyelmet és cselekvést igényel. Az elemzők szerint új helyzetet jelenthet, hogy mostantól olyan kibertámadásokra lehet számítani, amit eddig klasszikus számítógépekkel nem lehetett végrehajtani.

(CSO Online)

Rovatok