Index Vakbarát Hírportál

Nem használja a NASA a Boeing űrhajóját

2024. október 18., péntek 16:25

A Starliner első útjának kudarca mély nyomokat hagyhatott, mert legközelebb is a SpaceX szállíthatja a Nemzetközi Űrállomásra az űrhajósokat.

A NASA bejelentése a Nemzetközi Űrállomás legénységének rotációját továbbra is a SpaceX Dragon űrhajói végzik. A jövő februárban induló Crew-10 és a júliusi Crew-11 küldetést Elon Musk űrcége bonyolíthatja, annak ellenére, hogy NASA már 2025 elején szerette volna rendszerbe állítani az új Starliner űrhajót – írja a SpaceNews.

Mint ismert a Boeing az űrsikló program leállítását követően nyerte el az amerikai űrhajózási hivatal pályázatát egy új űrhajó építésére. A CST-100 fejlesztése nem ment zökkenőmentesen, fél évtizedet csúszott, több milliárd dolláros veszteséget okozva. 2024 nyarán szállított először embereket a Nemzetközi Űrállomásra, a tíz naposra tervezett küldetés végeztével azonban nem tudott visszatérni a pozícionáló fúvókák meghibásodása miatt. Három hónapos latolgatás után végül üresen és hiba nélkül tért vissza a Földre, de utasai Sunita Williams és Barry Wilmore lapzártakor is az űrállomáson időznek, a jövő februári visszatéréséig. 

A hiba okozta hónapokig tartó bizonytalanság komoly súrlódást okozott a hivatal és a vállalat között. Ennek egyik mellékszála, hogy szúrópróba szerű minőségbiztosítási ellenőrzésen komoly hiányosságot találtak az utasszállítóinak ijesztő hibái miatt is szenvedő Boeing egyik gyárában, ahol képzetlen munkaerők építették az Artemis-program SLS hordozórakétáit.

A Starliner 2025 közepén repülhet az űrbe legközelebb, de egyelőre nem rendelkezik az ehhez szükséges engedéllyel. A NASA diplomatikusan annyit közölt, hogy a Starliner következő útjának időpontjáról akkor tudnak nyilatkozni, amikor kiderül, hogy a Boeing mikor és hogyan szeretné megszerezni az űrhajója repülési engedélyét.

A Starliner útja nem csak ettől függ: a NASA helyettes vezetője közölte, hogy még nem döntötték el, hogy szükségesnek tartják-e egy sikeres tesztrepülés elvégzését is a teljes használatbavétel előtt.

A NASA tájékoztatásáról kiderült, hogy folytatják az együttműködést az orosz Roszkozmosszal és hozzák-viszik egymás űrhajósait. A Szojuzok várhatóan 2025 végén és 2026-ban indulnak a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Rovatok