Index Vakbarát Hírportál

Pradában térhetnek vissza a Holdra az amerikai űrhajósok

2024. október 19., szombat 08:38

Európai és amerikai divatcégek is bedolgoztak az új szkafanderbe, amelyet férfiak és nők is használhatnak, és nem csak a Holdon.

A Milánóban rendezett 76. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta be az Artemis-program új űrruháit az Axiom Space. Az Artemis az Egyesült Államok űrprogramja, amelynek célja, hogy 1972 után ismét ember lépjen a Holdra. Az Artemis-3 küldetésre, vagyis az új holdra szállásra jelen állás szerint 2026-ban kerülhet sor. 

A járművön kívüli mozgást lehetővé tevő Axiom Extravehicular Mobility Unit vagy AxEMU tervezésében a Prada olasz divatház és a szemüvegeiről ismert kaliforniai Oakley is részt vett.

Az űrruhában többszörösen beépített tartalék rendszerek szolgálják a biztonságot, fedélzeti diagnosztikai rendszerrel rendelkezik, a sisakba HD-kamerát és 4G/LTE távközlési kapcsolatot építettek. A biometrikus monitorral és szén-dioxid-eltávolító rendszerrel felszerelt létfenntartó rendszer nyolcórás viselést tesz lehetővé. Az űrruhát férfiak és nők is használhatják.

Szóval két év múlva, a NASA Artemis-3 küldetésében ezeket az űrruhákat viselik majd az űrhajósok. Aminek számunkra kiemelkedő jelentősége van, hogy ugyanezt a szkafandert viseli majd az első nő is, aki a Holdra lép, de az első színes bőrű asztronauta és az első nem amerikai űrhajós is ebbe az űrruhába bújik majd bele

– mutatott rá a bemutatón mondott beszédében Matt Ondler, az Axiom Space elnöke.

A cég alelnöke, Russell Ralston kiemelte, hogy a műszaki tervezést, tudományokat, és művészetet egyesítették a Prada kézműves tudásának bevonásával, hogy biztonságos és kényelmes űrruhát alkossanak. 

Megosztottuk tudásunkat a különösen ellenálló szövetekkel, megoldásokkal és varrási technikákkal kapcsolatban és rengeteget tanultunk

– mondta a közös munkáról Lorenzo Bertelli, a Prada marketingvezetője.

A Prada testvérek által 1913-ban Milánóban alapított cég kezdetben kézitáskák és utazótáskák készítésével foglalkozott. Egyszerű szabású, elegáns vonalvezetésű termékeikkel a 90-es években kerültek a legnagyobb divatházak közé. Ma már parfümöktől a mobiltelefonokig számos terméket árulnak. 

Az Oakley-t 1975-ben alapító Jim Jannard kutyájáról nevezte el cégét. Kezdetben csomagtartójából árulta egyedi motorkerékpár-markolatait, sportszerekkel foglalkozva a 80-as évek közepétől gyárt síszemüvegeket és napszemüvegeket. Mintegy 600 különböző szabadalmat birtokolnak. 2007-ben kerültek az olasz Luxottica tulajdonába.

Hideg, meleg, karcol

Az új űrruhának szélsőséges körülmények között kell helytállnia. Az Apollo-küldetések a Hold egyenlítője közelében szálltak le, az Artemis-3 űrhajósai viszont az égitest déli sarka közelében töltenek majd egy hetet. A Hold sarkainál a friss eredmények szerint előfordulhat vízjég, ami nagy könnyebbség egy tartós bázis létesítésekor – ez egyben az elődök által tapasztaltnál jóval hidegebb környezetet is jelent. 

A másik véglet sem egyszerű: légkör hiányában szűretlenül érik a ruhákat a Nap sugarai. A beépített hűtőrendszer munkáját a ruha külső rétegének energiát visszaverő fehér színe támogatja. 

A sarkok közelében a Nap a látóhatárhoz közel helyezkedik el, ami zavaró lehet. Ondler elmondta, hogy az Oakley-val összefogva fejlesztették ki a megfelelő kilátást biztosító sisakot. Az űrruhába végül nem építettek belső kijelzőt, ennek szerepét egy karon viselhető kijelző veszi át.

A szkafandernek ezen kívül bírnia kell a holdi port, amely a számunkra ismert földi időjárás által koptatott szemcsék helyett a felszerelést hamar megrongáló pengeéles szilánkokból áll. Ennek kivédéséhez különleges szabadalmaztatott felületkezelést alkalmaznak, és külön tisztítóeszközöket is mellékelnek.

A szkafandert az indulásig tovább tesztelik, és minimális változtatásokat eszközölnek, ha szükséges. Ami még biztosan folyamatban van, az a SpaceX leszálló egységével, a Starshippel való kapcsolódás és integráció kidolgozása. Az AxEMU nem csak a Holdon szolgál majd, a jövőben ezeket használják a tervezett privát űrállomáshoz kapcsolódó programjaikban, és ezt ölthetik magukra az űrturisták is.

Kína külön versenyben van az Egyesült Államokkal a Holdért, és szeptember végén maguk is bemutatták új űrruhájukat. Ez az első kínai űrruha , a Feitian továbbfejlesztett változata. A bemutatón is demonstrálták, hogy az új űrruha könnyű és szabad mozgást tesz lehetővé. Nevéről október végéig szavazhatnak a kínaiak. Holdra szállásuk várhatóan 2030-ban valósulhat meg.

(Space.com)

Rovatok