Index Vakbarát Hírportál

Újra bevezeti az arcfelismerő funkciót a Meta

2024. október 23., szerda 13:45

Három évvel azután, hogy a Meta törölte az arcfelismerő funkciót a Facebookról, most újra bevezetik a technológiát a közösségimédia-felületeikre, hogy ezzel gátat szabjanak a hírességek arcát jogtalanul felhasználó átveréseknek.

A Meta hétfőn bejelentette, hogy arcfelismerő technológiát fog használni a közösségimédia-felületein, így a Facebookon és az Instagramon is, hogy a hírességek arcát felhasználó átverő hirdetéseket visszaszorítsák, valamint hogy lehetővé tegyék a fiókok gyorsabb helyreállítását, amennyiben valaki elfelejtette volna a jelszavát.

Mindezt három évvel azután, hogy a Meta eltávolította az arcfelismerő funkciót a Facebookról, mivel több visszaélés is történt. A Meta reméli, hogy a rendszer bevezetését jobban fogadja majd az online közösség – írja a Digitaltrends

„A csalók gyakran próbálják meg közszereplők, például tartalomkészítők vagy hírességek képeit felhasználni arra, hogy az embereket olyan hirdetésekkel csalogassák, amelyek átverős weboldalakra vezetnek, ahol személyes adatok megosztására vagy pénzküldésre kérik őket” – magyarázta a Meta az arcfelismerő technológia újbóli bevezetését bejelentő bejegyzésében.

A Meta már rendelkezik egy rendszerrel a hírességeket érintő átveréses hirdetések felderítésére, de most arra törekszik, hogy ezt még hatékonyabbá tegye.

Ha A jövőben egy hirdetéssel szemben az átverés gyanúja merül fel, alkalmazni fogják az arcfelismerő technológiát, és ha az arra a következtetésre jut, hogy a hirdetés átverés, a Meta blokkolja.

A vállalat közölte azt is, hogy törölni fogják a hirdetésekből származó, egyszeri összehasonlításhoz szükséges adatokat, függetlenül attól, hogy a rendszer talál-e egyezést, és hozzátették, hogy az adatokat semmilyen más célra nem fogják felhasználni.

A Meta az arcfelismerő technológia egy olyan funkcióját is teszteli, amellyel az emberek ellenőrizhetik személyazonosságukat, és visszanyerhetik hozzáférésüket a Facebook- és Instagram-fiókokhoz, ha elfelejtették jelszavukat, elveszítették készüléküket, vagy ha rászedték őket, hogy jelszavukat egy csalónak adják meg.

Jelenleg a hozzáférés visszaszerzéséhez igazolni kell a személyazonosságot egy hivatalos okmány feltöltésével, a Meta azonban most teszteli a videószelfit, amelyekkel az emberek igazolni tudják személyazonosságukat és visszanyerhetik a fiókjukhoz való hozzáférésüket.

A felhasználó feltölt egy videószelfit, mi pedig arcfelismerő technológiával összehasonlítjuk a szelfit a fiók profilképével, amelyhez hozzá akar férni

– magyarázta a vállalat.

A feltöltött videós szelfiket titkosítják és biztonságosan tárolják, és soha nem jelennek meg semmilyen Meta-platformon. A videót a Meta azonnal törölni is fogja, amint a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére használták.

Rovatok