Index Vakbarát Hírportál

Itt a kütyü, amely egymaga szüntetheti meg a magyarok egyik legrosszabb népszokását

2025. január 14., kedd 17:11

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint napi szinten öt gramm – azaz egy teáskanálnyi – lenne a megfelelő sóbevitel mértéke, ehhez képest az emberek ennek többszörösét fogyasztják. Többek között ezért fejlesztette ki ízfokozó kanalát, az Electric Salt Spoont a japán Kirin, ami adalékanyagok nélkül képes fokozni az ételek ízét, méghozzá az elektromos áram segítségével.

Új év, új kanál. Legalábbis ez az ötlet áll az Electric Salt Spoon – azaz az elektromos sós kanál – mögött. Ez egy új ízfokozó, egészségtudatos eszköz, amelyet a 2025-ös CES techkiállításon mutattak be Las Vegasban. Az eszközt a japán Kirin Holdings italgyártó vállalat tervezte, és bár koncepciója egyszerű, kissé furcsának tűnhet – nem véletlen, hogy az idei esemény legkülönösebb újításának nevezték. A Kirin találmánya úgy képes fokozni az ételek ízét, hogy az semmilyen adalékanyagot nem ad az élelmiszerhez; tehát nem arról van szó, hogy a kanál az étellel való érintkezés során ízfokozókat old ki magából. Ennél valami sokkal felvillanyozóbb áll a háttérben.

Az Electric Salt Spoon, ahogy arra neve is következtetni enged, az elektromosság segítségével teszi sósabbá az ételek ízét.

A kanál a nyelvünkkel való érintkezés során nagyon enyhe feszültség alkalmazásával stimulálja érzékszervünket, amelynek felületén ennek hatására nátriumionok gyűlnek össze, ez pedig még az enyhébb ízeket is képes intenzívebbé tenni. A kanál négy sósságbeállítással rendelkezik, amelyek a nyelén található gombbal szabályozhatók – a vállalat figyelmeztetése szerint azonban kezdőknek mindenképp érdemes az egyes szinten maradni.

A kanál háromvoltos CR2-elemmel működik. Az elektromos áram az ESS nyelének hátulján halad végig, és a kanál felső részén található fémszalagon keresztül érinti meg a nyelvet. És hogy mik a tapasztalatok? Ugyan mi magunk nem tudtuk kipróbálni, a CES-en jelenlévők jelentős része hatékonynak találta az eszközt, bár hozzátették, kissé kényelmetlen módon kell tartani ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ennek ellenére az Electric Salt Spoon lehetséges előnyei egyértelműek, főleg annak tudatában, hogy a WHO adatai alapján átlagosan bőven túllépjük a napi – még egészségesnek számító – sófogyasztási limitet.

A csendes gyilkos

A só – pontosabban a nátrium-klorid – az egyik leggyakrabban használt ízesítő a világon, ám túlzott fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ugyan a nátrium elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, a túl sok só bevitele számos káros hatással járhat. Ennek egyik leggyakoribb következménye a magas vérnyomás, amely akkor alakul ki, amikor a nátrium növeli a vér térfogatát és nyomását. Ez a probléma a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

A tartósan magas vérnyomás megterheli a szívet és az ereket, növelve olyan betegségek kockázatát, mint a koszorúér-betegség vagy a szívelégtelenség. Emellett a túlzott sófogyasztás hozzájárulhat az érelmeszesedés (ateroszklerózis) kialakulásához is. Mint ismeretes, a vesék kulcsszerepet játszanak a nátrium kiválasztásában. Ha túl sok sót fogyasztunk, a vesék túlterhelődhetnek, ami vesekövek kialakulásához és a vesefunkciók romlásához vezethet.

A túlzott sófogyasztás emellett növeli a csontritkulás és a csonttörések kockázatát – különösen idősebb korban –, és megemeli a gyomorrák kockázatát is. És ha mindez még nem lett volna elég, egyes kutatások azt mutatják, hogy a túlzott sófogyasztás gyengítheti az immunrendszert, és növelheti a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét is. A só tehát tulajdonképpen egy csendes gyilkos, mivel azonban az ízes ételek egyik elengedhetetlen eleme, akarva-akaratlanul is többet fogyasztunk belőle a kelleténél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy egy felnőtt napi sóbevitele ne haladja meg az öt grammot, ami körülbelül egy teáskanálnyi adagnak felel meg. Ezzel szemben egy átlagos magyar napi 10-15 gramm sót fogyaszt, ami az ajánlott érték sokszorosa. Az egészségesebb életmódra való átállás egyik elengedhetetlen eleme tehát a napi sófogyasztás visszafogása, ami a legtöbbeknek azért nehéz, mert intenzív ízekhez vannak szokva. Az új találmánnyal viszont nem feltétlenül kell az utóbbitól elbúcsúzni, elég csak a sót hátrahagyni.

Megváltja a világot?

Érdekesség, hogy az Electric Salt Spoonnak egy olyan prototípusa is létezik, ami nem kanál, hanem evőpálcika – ezt Homei Miyashita, a Tokiói Meiji Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara docensének társközreműködésével fejlesztették ki, aki először még 2022-ben hívta fel magára a figyelmet nem hétköznapi találmányával. A Kirinnel közösen tervezett kanál korlátozott mennyiségben már most is beszerezhető – már amennyiben Japánban lakik, a vállalat ugyanis egyelőre csak anyaországában értékesíti különleges készülékét.

Az Electric Salt Spoonért darabonként 19 800 jent kérnek el, ez jelenlegi árfolyamon körülbelül 50 ezer forintnak felel meg. Ez egyértelműen borsos ár egy kanálért, ha figyelembe vesszük viszont azt is, hogy segítségével drasztikusan csökkenthetjük napi sóbevitelünket – ezzel hozzájárulva szervezetünk jóllétéhez – már nem is biztos, hogy annyira sokkoló az ár. Ahogy írtuk, a Kirin készlete egyelőre rendkívül limitált, a következő éveknek azonban kifejezetten ambiciózusan néznek elébe: több mint egymillió ESS-t szeretnének idővel értékesíteni.

(Borítókép: Az Electric Salt Spoon egy tál leves mellett. Fotó: Kirin)

Rovatok