Index Vakbarát Hírportál

Afrikai férfiakkal tesztelték a nyugati étrendet, meglepő eredmények születtek

2025. április 8., kedd 06:55

Az öreg kontinens lakóin nagyon világosan megfigyelhető, hogy hogyan reagál a szervezet a modern nyugati kosztra.

Miközben a különböző kutatások sorban kimutatják, hogy a magas kalóriatartalmú, erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nem egészséges, az alternatív étrendek közül kifelejtődnek a kevésbé népszerű tradicionális konyhák, például afrikai kultúrák ételei.

A korábbi kutatások más ditétákra fókuszálnak, mint a japán vagy mediterrán. Azonban ugyanennyit tanulhatunk a hagyományos afrikai étrendekből

– mutatott rá Quirijn de Mast, a holland Radboud Egyetem orvosi karának munkatársa a Science Alert beszámolója szerint.

De Mast és kollégái a Nature-ben megjelent kutatásukban az Afrikában is egyre népszerűbb nyugati ételek hatásait vetették össze a hagyományos helyiekkel. 77 egészséges helyi férfit vizsgáltak, akik vagy a fehér kenyérben, kolbászban és sült krumpliban gazdag nyugati étrendet követték, vagy inkább maradtak Kilimandzsáró-étrendnél, a kiburu nevű útifűmagos-babfőzeléknél mbegével, vagyis erjesztett banános-köles sörrel. 

Az önkéntesek egy hét után étrendet cseréltek és minden esetben vérvizsgálat segítségével ellenőrizték a következményeket. A kutatók megállapították, hogy a Kilimandzsáró-étrend elhagyása a gyulladást jelző fehérjék mennyiségének emelkedésével és a bakteriális vagy gombás patogénekre adott csökkent immunválasszal járt, emellett súlynövekedés volt mérhető a résztvevőknél. A fordított átállás ugyanakkor erősebb immunreakciót eredményezett például a Candida gombával szemben.

A kutatás egyik meglepő eredménye az volt, hogy az egyhetes étrendi átállás hatásait egy hónappal később is ki tudta mutatni a vérvizsgálat.

Rovatok