Index Vakbarát Hírportál

A "jó" koleszterin se olyan jó, mint gondolja

2018. augusztus 28., kedd 08:32

A túl sok jó HDL-koleszterin növeli a szívinfarktus és a halálozás kockázatát – derült ki abból a kutatásból, amelynek eredményeit Andrea Podczeck-Schweighofer, az Osztrák Kardiológiai Társaság (ÖKG) elnöke ismertette vasárnap az Európai Kardiológus Kongresszuson Münchenben.

A tanulmány az Emory Egyetem Cardiovascular Biobankjában lévő vérmintákon és adatokon alapul, a kutatók a HDL-koleszterin értékei és az infarktus, illetve halálozás kockázata közötti összefüggést vizsgálták 5965, átlagosan 63 éves ember esetében, akik közül a legtöbben már elszenvedtek egy szívinfarktust – írja az MTI.

A HDL-t gyakran jelölik "jó koleszterinként", mert a HDL-molekulák támogatják a koleszterin elszállítását az érfalakról, ezzel csökkentik az artériák elzáródásának és az érelmeszesedésnek a kockázatát

– mondta el Podczeck-Schweighofer.

A tanulmány eredményei egyrészt azért érdekesek, mert megerősítik a korábbi adatokat, amelyek szerint a nagyon magas HDL-koleszterinértékeknek valójában semmilyen védő hatásuk nincsen. Másrészt a tanulmány, ellentétben a legtöbb korábbi rendelkezésre álló adattal, elsősorban már szívbetegségen átesett pácienseket vett alapul – emelte ki a kutató.

Azoknál, akiknél 60 milligramm per deciliter a HDL-koleszterin mennyisége, csaknem 50 százalékkal nagyobb annak a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegségben halnak meg vagy szívrohamot kapnak, mint azoknál a, akiknél 41 és 60 milligramm per deciliter közötti ez az érték.

Ugyanakkor további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy részleteiben is megismerjék a mechanizmust.

Egy azonban biztos. A HDL-koleszterin "jó" koleszterinként való emlegetése nem érvényes mindenkire

– mondta Podczeck-Schweighofer.

Rovatok