Index Vakbarát Hírportál

Aki legalább 34 hétig terhes, kisebb valószínűséggel lesz mellrákos

2018. október 23., kedd 22:52

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a terhesség segíthet a nőknek a későbbi mellrák kockázatának csökkentésében. Egy új dán-norvég kutatás viszont most a pontos hetet is azonosította, amelynek az elérése maximalizálja ezt a jótékony hatást – írja az AFP.

A közel négy millió terhes nő és negyven év adatait átvizsgáló kutatók szerint a női testben a terhesség 34. hetében történik valami – hogy pontosan mi, azt még mindig nem tudni –, ami hatására a mellrákkockázat ugrásszerűen csökken. Ez ugyan érdekes információ, de a gyakorlatban nem sok mindent lehet vele kezdeni, hiszen önszántából nyilván senki nem szeretett volna eddig se a 34. hét előtt szülni, mert az még koraszülésnek számít.

A 34. hét után is tovább csökken a rákkockázat, de messze nem olyan mértékben, mint azon a bűvös héten. További érdekesség, hogy az újabb terhességeknél újból jelentkezik a jótékony hatás. 30 éves kor fölött viszont már le kell mondani erről a kellemes mellékhatásról.

Szomorú, de szintén érdekes adalék, hogy a halva született babák esetében is tapasztalható ez a hatás, amiből szintén arra lehet következtetni, hogy konkrétan a terhességhez, és nem az azt követő szoptatáshoz van köze.

Rovatok