Index Vakbarát Hírportál

Rosszul lett a gyógyszertől? Jelentse be!

2018. november 19., hétfő 15:31

Gyógyszer-mellékhatás bejelentő kampányhét indult hétfőn, amivel a gyermekgyógyászati, valamint a terhesség és a szoptatás alatt észlelt feltételezett mellékhatások bejelentésére hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A harmadszor megszervezett, november 19-23. között zajló nemzetközi kampányhét célja, hogy növelje a lakosság gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatos tájékozottságát. A Magyarország részvételével zajló figyelemfelhívó kampány része annak a nemzetközi fókuszhétnek, amelyben az OGYÉI-n kívül 31 ország gyógyszerhatóságai vesznek részt.

Bár a hazai betegellátásban alkalmazott gyógyszerek igazoltan hatékonyak és biztonságosak, ennek ellenére előfordulhatnak nemkívánatos hatások a kezelések során. Fontos, hogy a gyógyszert szedők pontosan ismerjék az egyes gyógyszerek kockázatait, és hogy az egészségügyi szakemberek megfelelően tájékoztassák ezekről a betegeket és hozzátartozóikat, hangsúlyozta az OGYÉI.

A gyógyszereket engedélyező hatóság feladata a forgalomban lévő gyógyszerek biztonságosságának nyomon követése, és szükség esetén a megfelelő óvintézkedések megtétele. A nemzeti gyógyszerhatóságok, mint amilyen az OGYÉI is részben a mellékhatásokra vonatkozó bejelentések alapján tudja követni, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak-e.

Sajnos a mellékhatás-adatbázisba a ténylegesnél kevesebb mellékhatásról érkezik bejelentés, ezért van idén is nagy jelentősége a figyelemfelhívó lakossági kampánynak, amely a rendszer megerősítését is célozza. A feltételezett gyógyszer-mellékhatást az OGYÉI honlapján lehet bejelenteni.

A bejelentés során több feltételezett mellékhatást is meg lehet adni, kitérve azok közvetlen és közvetett következményeire, például:

(Borítókép:  BSIP / UIG / Getty Images Hungary)

Rovatok