Index Vakbarát Hírportál

Óránként 40 gyermek hal meg hasmenés miatt

2018. november 20., kedd 10:20

Óránként 40 gyermek hal meg a világon az elégtelen higiéniai körülmények következtében kialakuló hasmenés következtében, jelentette az Oxfam nemzetközi civilszervezet-szövetség spanyolországi ága, az Oxfam Intermón hétfőn, a Toalett Világnapján. A szervezet szerint ezeknek a haláleseteknek csaknem a fele megelőzhető lenne szappanos kézmosással.

Az ENSZ 2013 óta minden év november 19-én nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a WC-használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára. Az Oxfam Intermón felhívta a figyelmet arra, hogy évente 842 ezer ember hal meg a világon a nem megfelelő szennyvízelvezetés, a higiénia hiánya vagy a koszos víz kiváltotta hasmenés következtében.

A halálos áldozatok közül 361 ezren 5 év alatti gyerekek, ami azt jelenti, hogy óránként 40 gyermek hal meg az elégtelen higiéniai körülmények kiváltotta hasmenés miatt.

A Charity WaterAid segélyszervezet múlt pénteken közzétett tanulmánya szerint 2,3 milliárd ember nem rendelkezik otthoni vécével a világon. A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy 620 millió gyermeknek az iskolájában sincs vécé.

A szervezet szerint Etiópiában a legsúlyosabb a helyzet. Az afrikai kontinens második legnépesebb országában, amelynek lakossága mintegy százmillió fő, az emberek 93 százaléka nem fér hozzá higiénikus vagy zárt vécéhez. Ehelyett sokan a szabadba, a közösségi vécékbe vagy a földekre járnak.

A Charity WaterAid jelentése szerint a bolygó 1,8 milliárd lakója iszik koszos vizet, amely lehetséges, hogy ürülékkel is szennyezett. E helyzetet enyhítendő az Oxfam Intermón karácsonyi kampányt indított annak érdekében, hogy 62 ezer, vészhelyzetben lévő gyerek juthasson hozzá tiszta vízhez.

Rovatok