Index Vakbarát Hírportál

A kis dózisú aszpirin kordában tarthatja a szklerózis multiplexet

2018. november 30., péntek 09:53

A chicagói Jesse Brown Veterans Affairs Medical Center Susanta Mondal vezette kutatása szerint a kis dózisban adagolt aszpirin segíthet kordában tartani a szklerózis multiplex súlyosbodását.

A szklerózis multiplex (SM) egy autoimmun betegség, ami arra kényszeríti az immunrendszer T-sejtjeit, hogy támadják meg az idegsejteket védelmező mielinréteget. Ez idegrendszeri rendellenességeket (vakságot, eltompuló hallást, mozgási zavarokat, végtagzsibbadást stb.) okozhat. A betegség világszerte több mint 2,3 millió embert érint.

Dr. Asaff Harel, a New York-i Lenox Hill Hospital neurológusa szerint korábbi tanulmányok már igazolták, hogy az aszpirin segíthet a betegséggel járó izomgyengeség és a fáradékonyság kezelésében.

A tanulmányban Mondal és munkatársai olyan egereknek adtak aszpirint, amiket kimondottan arra a célra tenyésztettek, hogy az SM tüneteit produkálják. A kutatók megállapították, hogy már a kis dózisban adagolt aszpirin is hatást érthet el. Az egereknek kiosztott fejadag nagyjából ugyanannyi volt, mint a 81 milligrammos, gyerekeknek szánt bébiaszpiriné. Ezenkívül azt is megfigyelték, hogy

a fájdalomcsillapító nemcsak a tüneteket, hanem a betegség előrehaladását is gyógyíthatja.

Az idegsejteket körülvevő mielinréteg kevésbé degradálódott az egérkísérletekben, és a destruktív T-sejtek is kevésbé szivárogtak le a gerincvelőbe.

Bár az egérkísérletek eredményeit nem mindig lehet emberekre alkalmazni, az eredményeink rávilágítottak az aszpirin eddig nem ismert tulajdonságaira, és azt sugallják, hogy a kis dózisban adagolt aszpirint akár terápiás célból is lehetne adagolni az SM-ben szenvedőknek

– írták a kutatók a Science Signaling november 27-i számában megjelent tanulmányban.

Dr. Harel, aki nem vett részt a tanulmányban, azt a megjegyzést fűzte a kísérletsorozathoz, hogy bár a tanulmány módszertana kifogástalan volt, és az eredmények ígéretesek, a potenciális hatást nagyobb tanulmányokban és klinikai vizsgálatokban is igazolni kell. A mostani eredmények még koraiak, de határozottan érdemes foglalkozni velük.

(Medical Xpress)

Rovatok