Index Vakbarát Hírportál

A bevándorlók általában egészségesebbek, mint a helyiek

2018. december 6., csütörtök 16:31

A bevándorlók általában egészségesebbek, mint a gazdag befogadó országok, például az Egyesült Államok lakói, és gyakran kifejezetten segítik a betegségek elleni harcot azzal, hogy egészségügyi dolgozóként helyezkednek el az adott országban – írja az MTI a University College London kutatóinak tanulmánya nyomán.

Az olyan érvelések, amelyek szerint a bevándorlók egészségi kockázatot jelentenek és terhet rónak az egészségügyi rendszerre, csak a bevándorlásellenes érzelmek erősítésére használt kitalációk

– állapítja meg a Lancet orvosi folyóiratban publikált tanulmány.

A két éven át készített tanulmány szerint általánosságban véve a bevándorlók várható élettartama magasabb, mint a befogadó országok lakóié, és kisebb valószínűséggel halnak bele olyan betegségekbe, mint a rák vagy a szívbetegség. Ugyanakkor jóval hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint a hepatitis, a HIV-fertőzöttség és a tuberkulózis, ezeket viszont leginkább a bevándorlóközösségekben és nem az általános lakosság körében terjesztik.

"Elemzésünk azt sugallja, hogy a bevándorlók egészségesebbek, pozitívan hozzájárulnak a befogadó országok gazdaságához és az olyan gazdag országokban, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, ők teszik ki az egészségügyi munkaerő jelentős hányadát" – mondta Ibrahim Abubakar, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 96 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, és több mint 15 millió bevándorló esetében készült 5464 elhalálozási arányszámbecslést tekintettek át. Azt találták, hogy a halálozási arány kisebb volt a Kelet-Ázsiából és Latin-Amerikából érkezett, de magasabb az Észak-Afrikából és Kelet-Európából érkezett bevándorlók körében, mint a hat vizsgált nyugat-európai befogadó ország lakói körében.

Túl sok országban a migráció kérdése megosztja a társadalmat és elősegíti a populizmus színre lépését. A migránsok azonban általában jobban hozzájárulnak a gazdasághoz, mint amennyi terhet rónak rá

– írta közleményében Richard Horton, a Lancet szerkesztője.

Az eredmények főleg olyan tanulmányokon alapulnak, amelyek a fejlett országokban készültek a bevándorlókról, mivel az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban nincsenek ilyen adatok.

Rovatok