Index Vakbarát Hírportál

A játék műtaknyok fele mérgező anyagot tartalmaz

2018. december 13., csütörtök 16:09

Tavasszal mi is hosszabban foglalkoztunk a slime nevű műtakonyszerű slágerjátékkal. Most egy vizsgálat kimutatta, hogy ezeknek közel fele megbukik az uniós biztonsági teszten, mert túl nagy mennyiség van bennük egy potenciálisan veszélyes anyagból – írja a Sky News.

A Which? (magyarul Melyik?) nevű fogyasztóvédelmi szervezet 13 típust vizsgált meg, ebből 6 termékben – 5 takonyban és 1 hasonló, putty nevű játékban, nevezzük ragacsnak – állapítottak meg túl magas értéket bórból. Ez a borax nevű gyógyszerból kerül bele, amely eredetileg egy szájpenész elleni szer, de másodállásban ez adja a takony ragadósságát.

A bórral az a baj, hogy a határérték feletti mennyiségben rövid távon bőrirritációt hasmenést és hányingert és görcsöt okozhat, nagyon magas kitettség esetén pedig akár a termékenységnek, illetve terhes nőknél a magzatnak is árthat.

Az uniós határérték kilónként 300 milligramm a takonynál és 1200 a ragacsnál. Az alábbi termékekben mutattak ki ennél magasabbat (zárójelben a határérték meghaladásának mértéke):

Az első két termék gyártói szerint az ő esetükben az értékelés hibás, mert az ő termékeiket takonyként kategorizálták, de azok szerintük ragacsok, az ahhoz tartozó határértéket pedig simán tartják. A Which? viszont attól tart, hogy a gyártók direkt azért kategorizálják máshogy a termékeiket, hogy azok átmenjenek a biztonságossági vizsgálaton.

Az első termék forgalmazója viszont úgy döntött, kivonja a terméket addig, amíg a kérdés nem rendeződik, illetve a több problémásnak ítélt terméket is forgalmazó Amazon is eltávolította az érintett taknyokat és ragacsokat.

Rovatok