Index Vakbarát Hírportál

Agyi pacemakert fejlesztettek amerikai kutatók

2019. január 2., szerda 14:00

A Parkinson-kór vagy epilepszia kezelésére alkalmas, vezeték nélküli idegstimulátort fejlesztettek ki amerikai kutatók – írja az MTI.

Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature Biomedical Engineering folyóiratban számoltak be a vezeték nélküli neuromodulációs eszköz (WAND) létrehozásáról, amely képes elektromos hullámokkal ösztönözni az agyat. Az agyi pacemakerként működő eszköz automatikusan figyeli az agy elektromos aktivitását, és akkor stimulálja az agyat, ha hibát észlel.

Mivel egyidejűleg képes az agyi tevékenység megfigyelésére és a stimulációra, a WAND megakadályozhatja az agyi hullámok nem kívánt mozgását azzal, hogy valós időben beállítja a stimulációs paramétereket, ha a remegés vagy a roham jeleit észleli.

A WAND felülmúlja a korábbi hasonló eszközöket, mivel rendkívül finom beállításokat tesz lehetővé a rohamot vagy a remegést megelőzően az optimális elektromos ingerléshez, amely egyébként roppant időigényes és költséges lenne. A WAND azzal is felülkerekedik a hasonló zárt láncú rendszereken, hogy több mint 128 csatornán, illetve az agy 128 pontjáról képes rögzíteni az elektromos aktivitást – írja az MTI.

Rikky Muller, az egyetem elektromos-mérnöki és számítógép-tudományi docense elmondta: az eszközt kifejlesztő kutatócsoportjával most azon dolgoznak, hogy olyan okos eszközöket fejlesszenek, amely meghatározza a legoptimálisabb kezelési módot a neurológiai betegségekkel küzdő pácienseknek.

Rovatok