Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lenne a Föld ideális étrendje

2019. január 17., csütörtök 15:29

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez.

A szakértők szerint a Planetary Health (A Föld egészsége)  étrend követése

Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora szerint az étel, amelyet megeszünk, és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére. Ma azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben.

A Föld népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt. Egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszer-hulladékot.

„A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa.”

– mondta Lang.

A krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene. Az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

A kutatók azonban úgy látják, hogy nagyon vakmerő dolog lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog az ideális étrendhez, aminek egyik legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.

(MTI)

Rovatok