Index Vakbarát Hírportál

Egy tízcentis májdaganat fele elpusztult a Semmelweis Egyetemen végzett kezeléssel

2019. január 17., csütörtök 10:03 | aznap frissítve

Egy 72 éves májrákos férfin végezték el hazánkban először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát, közölte a Semmelweis Egyetem. Ez az eljárás a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható primer és áttétes májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt. Biztatóak az első eredmények.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy tízcentis májdaganat fele elpusztult a Semmelweis Egyetemen végzett kezeléssel

Először végeztek Magyarországon radiológiai daganatterápiát. A májdaganat ereit katéteren keresztül sugarazták.

12699 · Jan 17, 2019 10:03am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A hazánkban most először végzett intervenciós radiológiai daganatterápiát egy 72 éves, jó állapotú  páciensnél alkalmazták még december elején. A betegnél  a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozott áttétet a májban.

Az  eljárás lényege, hogy a kar felől katéterrel bejutva a máj tápláló erein keresztül a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek. 

Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese, a nukleáris medicina és képalkotó szakemberből, intervenciós radiológusból és klinikai onkológusból álló munkacsoport vezetője azt mondta: a kezelés fájdalommentes, körülbelül 40 perces érfestésként élhető meg, amely után mindössze 24 órás megfigyelésre van csak szükség.  

A speciális kezelésen átesett beteg jól van, már másnap hazaengedték. A  kezelés után két hétig még gyenge és fáradékony volt, de a január elején végzett PET CT vizsgálat alapján  a korábban 10 centiméternél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának több mint fele már biztosan elpusztult, mondta Bánsághi Zoltán. 

A világon már másfél évtizede használt eljárást olyan elsődleges májrák, valamint más szervek okozta májáttétek esetén alkalmazzák, ahol sebészi ellátás nem kerülhet szóba, más daganatellenes terápiák sem hoztak eredményt, a gyógyszerek okozta súlyos, elviselhetetlen mellékhatások miatt nincs más lehetőség vagy amikor a  daganat már nem reagál az addig alkalmazott kezelésre (rezisztencia)

A társadalombiztosítás által egyedi méltányosság alapján finanszírozott beavatkozást a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben végezték. A radioembolizációs daganatterápia eredményei a nem operálható esetekben is biztatóak. Számos adat arra utal, hogy az eljárással a műtéti ellátásra nem alkalmas esetek egy részénél csökkenteni lehet a daganat méretét és növelni a daganatmentes májterület térfogatát, ami műthetővé teheti a pácienst.

Az első hazai beavatkozást mintegy kétéves előkészítő munka előzte meg. Az úttörő eljárást egyelőre kizárólag a Semmelweis Egyetemen végezhetik, mondta  Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója. Most tervezik a második hazai kezelést, amely várhatóan január végén megtörténhet.    

Magyarországon az elmúlt négy évtizedben mind a máj elsődleges, mind a más szervből kiinduló, de a májba áttétet adó daganatok száma növekedett. Éves előfordulásuk összesen 8-9 ezer közé tehető, és körülbelül 6 ezer esetben a daganatos máj sebészileg operálhatatlan, az esetek felében pedig sikeres műtét után is számítani lehet a daganat kiújulására.

Rovatok