Index Vakbarát Hírportál

Hawaii 100 évre emelné a dohányzás korhatárát

2019. február 6., szerda 09:42

Lényegesen emelné a legális dohányzás korhatárát Hawaii a közeljövőben - olvasható a skynews.com oldalán. Amerikában eddig is ebben az államban vették a legszigorúbban a dohányzás korlátozását; 2015-ben huszonegy évre emelték a korhatárt és komoly büntetést szabnak ki a megszegéséért.

Mi tulajdonképpen függők vagyunk, az én meglátásom szerint egy nevetségesen rossz gazdaság rabszolgái, egy olyan gazdaságé, ami azzal tesz minket a rabjaivá, hogy addiktív cigarettát gyárt, miközben tudja, hogy ez halálos. Sokkal halálosabb, és veszélyesebb, mint bármilyen vényköteles gyógyszer.

- mondta Richard Creagan demokrata politikus, az új cigarettatörvény egyik fő támogatója.

Creagan, aki egyébként maga is dohányos volt korábban, a legális korhatárt harmincra szeretné feltolni a következő évre, negyven éves korra 2021-ig, 2024-ben pedig már száz év lenne a legális minimum. Szerinte a törvényjavaslat minden jogi kihívásra készen áll. Valójában persze elhanyagolható az esélye annak, hogy tényleges szabályozás legyen belőle, az egész javaslat sokkal inkább figyelemfelkeltő akció, ahogyan például tavaly az a texasi törvényjavaslat  volt, ami különadót vetett volna ki a maszturbáló férfiakra.

Centres for Disease Control and Prevention kutatása szerint a dohányzás a legfőbb oka a megelőzhető betegségek kialakulásának az Egyesült Államokban.

Rovatok