Index Vakbarát Hírportál

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma a világban

2019. április 16., kedd 06:23

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma a világban – közölte a Egészségügyi Világszervezet (WHO). A BBC által közölt jelentés szerint a WHO az idei év első három hónapjának adataira hivatkozva úgy látja, világos trend látszik kirajzolódni.

A legnagyobb, 700 százalékos növekedést Afrikában regisztrálták, ám elképzelhető, hogy a valóság ennél is drámaibb, mivel globálisan tíz esetből átlagosan csak egyet jelentenek. A legrosszabb Ukrajnában, Madagaszkáron és Indiában a helyzet, ahol egymillió lakosra számítva több tízezer esetről számoltak be. Madagaszkáron szeptember óta 800 áldozatot követelt a betegség. A WHO jelentése szerint

még olyan országokban is terjed a betegség, ahol a lakosság nagy része megkapja a védőoltást – ezeken a helyeken az oltásellenesség a magyarázat a vírus terjedésének.

Olaszországban – Németország mintájára – nemrég megtiltották, hogy iskolába járjanak azok a hat év alatti gyerekek, amelyek nem kapták meg a védőoltásokat, New York környékén pedig nemrégiben közegészségügyi szükségállapotot jelentettek, és bírságot szabhatnak ki mindenkire, aki megtagadja az oltást. A napokban kanyarógyanús megbetegedés miatt rendeltek ellátogatási tilalmat a szombathelyi Markusovszky Kórház infektológiai osztályán is.

A kanyaró évente százezer emberéletet követel, többségük gyermek.

Rovatok