Index Vakbarát Hírportál

25 éves csúcson Amerikában a kanyaró

2019. április 29., hétfő 22:22

Negyed évszázada nem látott számban kapják el az emberek a kanyarót az Egyesült Államokban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint – írja a BBC.

Az Egyesült Államokban 2000-ben nyilvánították legyőzöttnek a kanyarót. Idén mégis már 700 fölötti a megbetegedések száma, ebből csak a múlt héten 78 esetet jelentettek. Összesen 22 államban regisztráltak kanyarós betegeket. Az esetek számának növekedése 1994 óta nem nőtt akkorát, mint idén. Halálos áldozat még nincs Amerikában, szemben Európával, ahol már 70-en haltak meg.

A betegség leginkább beoltatlan gyerekeket fertőz.

Ezért is mondta Alex Azar egészségügyi miniszter, hogy ezek a fertőző megbetegedések teljes mértékben elkerülhetők lennének, ha minden szülő beoltatná a gyerekét. Viszont egyre többen nem oltatják be, mert félnek az oltások által állítólagosan okozott betegségektől – miközben éppen ezzel engednek teret a betegségek terjedésének.

A CDC jelentése szerint az idén megbetegedettek közül 40 fő külföldről vitte be az országba a fertőzést, elsősorban Ukrajnából, Izraelből és a Fülöp-szigetekről. A legtöbb beteg 13 járvány sújtotta zónából került ki.

A kanyarós esetek száma világszerte megháromszorozódott, a betegség már Magyarország határainál jár – bár itthon annyival jobb a helyzet, hogy magas az átoltottság, ezért nem kell kanyarójárványtól tartani.

Rovatok