Index Vakbarát Hírportál

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk

2019. május 13., hétfő 14:17

Bár a gyerekvállalás kapcsán azt szokás gondolni, hogy csak a nőket sürgeti a természet, a férfiak szinte bármeddig ráérnek vele, ez nem igaz: azoknak a férfiaknak a párjánál, akik csak idősebben nemzenek gyereket, nagyobb eséllyel lépnek fel komplikációk a terhesség során, és a megszületett gyereknél is nagyobb eséllyel jelentkeznek egészségügyi problémák – derül ki a Rutgers Egyetem közleményéből.

Arra nincs bevett definíció, hogy mikortól számítanak idősnek az apák, de általában 35 és 45 év közé szokás ezt tenni. Az egyetem kutatóinak a Maturitas szaklapban megjelent új tanulmánya 40 év témába vágó kutatásait tekintette át, és arra jutott, hogy a 45 év fölött apává váló férfiaknál csökkent a termékenység, a párjuknál pedig gyakrabban fordultak elő olyan komplikációk, mint a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás és a koraszülés.

Az idősebb apák babáinál nagyobb a koraszülöttség, a halva születés, az alacsony Apgar-pontszám, az alacsony születési súly kockázata, illetve az olyan születési rendellenességeké, mint a veleszületett szívbetegség vagy a farkastorok. Később pedig a gyerekeknél gyakrabban alakulnak ki gyerekkori rákos megbetegedések, pszichiátriai és kognitív rendellenességek vagy autizmus.

Bár a férfiak esetében jóval kevésbé vannak benne a köztudatban a korral járó gyerekvállalási kockázatok, ezek egyre több embert érintenek: az Egyesült Államokban az elmúlt négy évtizedben 10 százalékkal nőtt a 45 év fölötti apával születő gyerekek száma. A szakemberek azt tanácsolják azoknak a férfiaknak, akik idősebb korban vállalnának gyereket, hogy még lehetőleg 35, de mindenképpen 45 éves koruk előtt látogassanak meg egy spermabankot, hogy elkerülhessék a fenti kockázatokat.

Rovatok