Index Vakbarát Hírportál

Aki sokat dolgozik, nagyobb eséllyel kap sztrókot

2019. június 21., péntek 11:47

A hosszú munkaidő kapcsolatban áll a sztrók magasabb kockázatával – írja a BBC egy francia kutatás alapján.

Az Angers Egyetem a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (Inserm) kutatói több mint 143 ezer felnőtt életkorát, munkaidejét és dohányzási szokásait vizsgálták. A hosszú munkaidőt évi legalább 50 napon ledolgozott több mint 10 óra munkaként határozták meg. Az alanyok közel egyharmada dolgozott sokat, tíz százalékuk legalább tíz éven keresztül. 1224 főnek volt sztrókja.

A Stroke szaklapban publikált eredményeik szerint a hosszú munkaidővel 29 százalékkal magasabb sztrókkockázat járt együtt. A legnagyobb kockázatnak azok voltak kitéve, akik több mint egy évtizeden át dolgoztak ilyen sokat, náluk az emelkedés 45 százalékos volt.

A kutatást vezető Alexis Descatha szerint őket is meglepte, hogy a hosszú munkaidő és a megnövekedett sztrókkockázat összefüggése erősebbnek bizonyult az 50 év alattiak esetében, de ennek okát további kutatásoknak kell majd feltárniuk.

Richard Francis, a brit Sztrók Szövetség vezetője a BBC-nek azt mondta, az egészséges étrend, a testmozgás, a dohányzás elhagyása és az elegendő mennyiségű alvás még a hosszú munkaidő mellett is segíthet a sztrók kockázatának mérséklésében.

Rovatok